ortooxacell kiss2022.gif Flax

Florian Chişe, Trămuţa,pălincarul din Bihor la Festivalul Toamnei din Târgovişte!

Florian Chişe, Trămuţa, a venit cu faimoasa pălincă şi la Festivalul Toamnei din Târgovişte. Cu zâmbetul pe buze şi foarte mândru acesta îi întâmpină pe toţi târgoviştenii cu  vorbele pe care le adresa în primăvară cititorilor cotidianul.ro „Pălinca deschide orice uşă ferecată”. Pălincarul din Bihor este convins că produsele tradiţionale româneşti nu au cum să piară atât timp cât există dăruire în tot ce faci şi multă muncă.

 

Am reuşit să păstrăm brandul “pălincă”. A fost greu?

 

Doi ani au stat datele la OSIM pentru a fi înregistrată. Înainte, am avut nevoie să-mi fac o licenţă de fabricaţie, să obţin atestatul de produs tradiţional, ce mai…? Un brand românesc autentic… După doi ani, am primit certificatul de înregistrare cu Pălincă Trămuţa. Trămuţa vine de la porecla familiei mele. În sat ne ştim după porecle, nu după nume, iar comuna are aproape cinci mii de locuitori.

 

Dacă un străin vine să-ntrebe unde stă Chişe nu ştie nime să-l îndrume. Da’ dacă-i spui “bă, unde stă Florea Trami’’?, atunci automat îţi spune: “Care mă, bătrânul sau Pălincaru’, juniorul”?

 

Deci nu ne-au furat ungurii pălinca?

 

N-o furat-o, eu am hârtie la mână că-i înregistrată. Asta nu mi-o dăde’ nimeni dacă era vreo problemă. Scrie româneşte: “ Pă-lin-că!” La unguri îi Palinka cu Kapa.

 

Aţi umblat în toată lumea asta…

 

Am o soră care s-o căsătorit în Germania şi m-o rugat să mă duc la ea, are un restaurant acolo. Şi eu i-am zis că merg, dacă mă duce la un pălincar de pe-acolo, că am tot auzit că sunt mari meşteri, că – vorba aia – sunt tertipuri europene. Şi ajung eu acolo şi rămân tare impresionat. Avea omu’ un cazan de vreo 3.5000 de euro, era fabrică. Un cazan, nu mare, dar superperformant. Şi ăla în 30-40 de minute scoate pălincă la 40 de grade, că ei aşa o fac. Păi aia-i pălincă la 40 de grade? Îi febră, febră ..

 

Cum …???

 

La 40 de grade omul are febră nu pălincă. Ştii bancu’ ăla cu ardeleanu şi cu olteanu?… C-or venit de la târg şi stăteau ei în gară şi trage ardeleanu o gură de pălincă şi nu-i dă şi la oltean. Olteanu zice: ’’Mă! Am şi eu acasă o ţuică!’’. Ardeleanu nu-l bagă-n seamă, mai bea după o jumate de oră înc-o gură şi zice olteanu’ iară: “Bă, şi eu am o ţuică bună făcută de mine’’. Iar nu-i dă! După altă jumătate de oră, mai trage ardeleanu’ o gură de pălincă şi iar zice ăsta: “Mă am şi eu acasă o ţuică de 38 de grade. “No’ be’ mă acuma’, ia de-aicea – zice – că tu ai febră mă!’’

 

Şi m-am dus la neamţ acasă, în sala de producţie, unde avea cazanul. M-aşteptam să fie superfaianţat, supergresiat, farmacia lu’ Peşte! Dom-le, erau văruiţi pereţii, beton pe jos şi nimic mai mult. Unde-avea să prezinte marfa, era un butoi fain cu 60 de feluri de pălincă. Şi eu i-am adus o pălincă de-a mea, o zis că-i foarte bună, da că-i tare. No’ zic pălincă tare nu-i, că uite că intră degetu-n pălincă, tu eşti slab! Nu-i pălincă tare, numa’ omu-i slab! Stau cu el acolo şi mă întreabă: “Tu ce vrei să bei’’? zic: -‘’Mă, dă-mi de-ăla de castane că n-am băut de când m-o făcut mama!’’ În fine, avea de soc, de castane, – de unde-o fi avut el tone de castane ? – de unele de nici n-am auzit de ele.

 

Păi ăla mai era pălincar?

 

Eu cred că făcea pălinca din ceva, acolo şi cu amestec de esenţe. Şi zicea că-i natural sută la sută. No’ apăi bine, treaba lor! Şi zic: ’’Cum îi la voi, că eu văd că vinzi la soră-mea pălincă fără timbru?’’. Şi-mi zice că n-are nevoie de timbru, că acolo la cazan are contor, vine Vama, îi sigilat, îl citeşte şi omul plăteşte 10 euro pe litrul produs. Nu-l mai interesează pe stat ce faci tu în continuare. Fă-o, vinde-o, bea-o, arunc-o, plăteşti 10 euro la litru. E simplu! Nu atâtea hârtii, atâtea… Nici o treabă n-are neamţu’ cu asta, şi era în mijlocul satului! Am rămas superimpresionat.

 

Cum poţi fi legal în România?

 

Tră’ să ai toate autorizaţiile, de la Ape, de la Mediu, de la DSV. De la Sanepid, de la laborator, şi toate costă bani. Vine acciza de 16,4 lei la litru, spuneţi-mi cine rezistă ? Omul de la ţară are pensie de 4 milioane, ia o damigeană de pălincă şi şi-o lăsat pensia acolo.

 

Cât ar trebui să coste litrul dacă respecţi toate regulile, faci toate plăţile şi să mai rămână şi un pic de profit?

 

Dacă plăteşti tot şi timbru, şi TVA, tot, tot, tot… aproape un million de lei!

 

Te-am văzut la un festival, ai venit îmbrăcat ‘’săseşte’’, cu pantalon de stofă şi cămaşă. Cum ai auzit folclor adevărat, te-ai schimbat în straiele româneşti. De ce?

 

Fiindcă-s român! Chiar îmi place să port costum popular. Am fost invitat odată la un eveniment, 14 zile am fost cazaţi în Bucureşti şi am umblat aşa nu numai la târg, ci prin tot Bucureştiul; în opinci, cu clop, cu nădragi şi cămeşă. Mi-e drag costumul popular!

 

Mai ziceai că dacă ai pălinca la tine, nu duci lipsă de nimic. E valută forte?

 

Logic, deschide orice uşă ferecată. Nu există să să nu-ţi faci relaţii şi prieteni când ai pălinca la tine. Pălinca asta o ajuns prin toată lumea, pe la şefi mari şi la oameni de omenie. Mai te face şi de ruşine că mai sunt oameni care nu ştiu s-o beie. Apoi zic că pălincaru’ o fost de vină, că el o dat de băut. Da’ le-o bag eu în gură? Îmi place să fiu om de omenie. Oriunde mă duc – că l-am luat în vacanţă la Bucureşti şi pe fiu-meu cu mine, că-i clasa a şaptea şi auzea ce zic oamenii despre mine – nu m-am făcut de ruşine. La hoteluri am camere lux, nu aşa oricum… Nu-mi permit să merg la hotel să nu le duc un dărab de clisă şi câte-o pălincă. E uleiul cheii de la hotel.

 

 

Ce-ar trebui să facă statul pentru ca producătorii autohtoni de pălincă să nu mai ‘’tragă obloanele’’?

 

În primul rând, să verifice’’la sânge’’ dacă producătorii sunt tradiţionali, să se termine cu produsele contrafăcute, să ia licenţele celor mulţi care produc porcării pe piaţă. Apoi nu zice nimeni să nu plăteşti la stat, dar să scadă acciza. Nu te poţi ‘’bate’’ cu un alcool făcut din  porumb, care-ţi dă un randament de 8 ori mai mare, să fie omeneşte, un 3-4 lei pe litru către stat, că atunci plăteşte toată lumea. Dacă ai produs tradiţional – şi să zicem că am 1.000 de litri – să mă monitorizeze şi să dau 16% la stat: ‘’Poftim, vinde-l spală-te pe cap, be’-l, mie-mi dai banu’!’’. M-ai prins că am minţit, arde-mă. Că la 1.000 de litri nu pot să am în faţa casei Jaguar şi tăte prostiile şi eu la stat nu dau niciun leu. Te-am prins că ai trişat, dispari cu tăt cu produsul tău. Şi verificaţi la produse cu laborator mobil. Că nu-mi permit să nu fie şi la vânzare ceea ce expun, să trişez clientul. Şi-atunci n-ar mai avea nime’ curajul să iasă pe piaţă cu porcării. Şi să ne lase să muncim, nu numai biruri, biruri, biruri…

sursa interviu:cotidianul.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media