ortooxacell kiss2022.gif Flax

Dezamăgiți de ministrul Economiei, sindicaliștii din industria de apărare au găsit înțelegere la ministrul Apărării Naționale!

Ministrul Apărării Naționale a reușit să liniștească apele în rândul sindicatelor din  industria de apărare, după ce acestea au fost tulburate de către ministrul Economiei, Claudiu Năsui, în subordinea căruia se găsește această industrie! Întâlnirea care a avut loc în cursul acestei săptămâni  între reprezentanții  Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA) și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă a una benefică și deosebit de constructivă.

Ministrul i-a asigurat pe sindicaliști că sumele care vor fi alocate achizițiilor din producția internă în anul 2021 vor fi net superioare cifrelor din 2020 și că dorința MAPN este să dezvolte capabilități în cadrul industriei de apărare românești atât ca performanță a produselor, cât și de actualizare a unor tipuri de arme, muniții și tehnică de luptă…  În ceea ce privește trecerea industriei de apărare de la Ministerul Economiei  la Ministerul Apărării, ministrul Nicolae Ciucă nu a spus nu, dar a cerut timp… de gândire.

,,Vreau să remarc din start că d-ul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă a tratat întâlnirea cu cea mai mare seriozitate și a dat dovadă de un dialog real, un dialog bazat pe informații foarte importante atât ca date cât și ca cifre pentru 2021. După ce a ascutat problemele pe care cei cinci reprezentanți ai ASIAA le-au pus pe masă, d-ul ministru care era însoțit de încă doi generali, dar și de reprezentantul în relația cu presa și sindicatele a formulat răspunsuri privind ce înseamnă 2021 pentru Ministerul  Apărării Naționale în raport cu industria românească de apărare.

Ministrul a spus că sumele care vor fi alocate achizițiilor din producția internă în anul 2021 vor fi net superioare cifrelor din 2020 și că dorința MAPN este să dezvolte capabilități în cadrul industriei de apărare românești atât ca performanță a produselor, cât și de actualizare a unor tipuri de arme, muniții și tehnică de luptă care e depășită din punct de vedere tehnic.  A venit în sprijinul nostru cu mențiunea că pune la dispoziție tinerii din Academia Militară pentru a colabora cu unitățile din cadrul ROMARM –ului și Aeronautică.

De asemenea ministrul a avut disponibilitatea de a ne sugera să beneficiem de sprijinul Agenției de Cercetări  Tehnice și Tehnologiei  Militare care ar putea să ne sprijine în anumite proiecte pe care industria de apărare le are sau le va avea. A făcut mențiuni precise pentr u Dragomirești de unde își dorește foarte mult dezvoltarea celor trei tipuri de muniție, muniția de 25, 30 și 35. Noul director general de la UM Dragomirești, Tiberiu Pârvu  este foarte implicat să răspundă cerințelor  Ministerului Apărării Naționale în termenul cel mai scurt.

Pentru UM Mija ministrul a spus în contextul acestui an că va da sprijinul, așa cum a făcut-o și în 2020, și chiar atenționează Mija să fie pregătită spre finalul anului, pentru că știe toată lumea că pe final de an mai rămân bani necheltuiți și Mija ar fi un furnizor de produse pentru MAPN.  Pentru Automecanica  am vorbit despre colaborarea pe mentenanță cu MAPN și dânsul s-a exprimat că este mulțumit de ceea ce se întâmplă între unitățile militare și Automecanica Moreni în acest sens, dar ne-a sugerat să gândim și modernizări de produse și se referea la TAB 77, TAB C 79, lucru care ar deveni interesant pentru MAPN… o asemenea modernizare…

Am pus și problema dacă mai există vreo oportunitate, o posibilitate de a renegocia trecerea industriei de apărare de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale. D-ul ministru a zâmbit… și a cerut timp. Ne-am așteptat la un asemenea răspuns fiind vorba de o decizie politică. În orice caz în momentul de față, după opțiunea pe care am văzut-o la noul ministrul al Economiei, este clar că nu -și mai are rostul aici (n.n. Ministerul Economiei) și atunci ar fi foarte bine să găsim soluția de trecere la MAPN’’, a declarat președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA), Constantin Bucuroiu, lider de sindicat la Uzina Automecanica Moreni.

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă nu a rămas indiferent la problemele industriei de apărare, ridicate de sindicaliști, și  a avut propria reacție pe pagina sa de socializare, în urma întâlnirii cu reprezentații ASIAA.

,,În industria de apărare, ne dorim operatori economici performanți , care să răspundă intereselor de securitate ale României. Am avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din industria de apărare și cea aeronautică, în cadrul căreia am discutat despre căile prin care industria națională de apărare ar putea absorbi cât mai mult din sumele pe care Ministerul Apărării Naționale le alocă pentru achiziții și mentenanță… Și anul acesta, la fel ca și anul trecut, am transmis specialiștilor din Ministerul Economiei informații pentru următorii 10 ani, referitoare la programele esențiale de înzestrare și la achizițiile certe pe care Armata Română le face de la operatorii economici naționali în perioada 2021-2030…

Toate procedurile noi de achiziții pentru programele majore de înzestrare vor implica și industria românească de apărare, răspunzând astfel unui interes național de securitate. Dacă anul trecut MApN a efectuat plăți directe către operatori din economia națională în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei și încă aproximativ un miliard de lei către companii străine care au ca subcontractori companii din industria națională, estimăm că în 2021 plățile directe și indirecte către operatorii economici vor depăși  1, 8 miliarde de lei’’, a consemnat ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă pe pagina sa de socializare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media