In perioada 01.04.2014 – 15.04.2014, comisarii CJPC Dta au efectuat o actiune tematica de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea si modul de etichetare, prezentare publicitate si comercializare a produselor alimentare specifice sarbatorilor pascale (carne preambalata, oua, vopsea de oua, ciocolata si produse de ciocolata)
1. Carne preambalata
Au fost controlati 12 operatori economici care comercializau carne preambalata si produse din carne, fiind controlata o cantitate totala de 85 kg de carne din care 77 kg au prezentat abateri cu privire la informarea consumatorilor asupra denumirii producatorului/importatorului si neafisarea pretului de vanzare intr-o forma clara, lizibila si usor de identificat.
S-au aplicat 9 amenzi contraventionale in valoare de 9000 lei si doua avertismente, fiind oprita de la comercializare o cantitate totala de 71 kg in valoare de 901.1 lei.
2. Oua de consum
Au fost controlati 5 operatori economici care comercializau oua de consum fiind controlata o cantitate de 25,5 kg din care 4,5 kg prezentau abateri privind lipsa informarii si afisarea preturilor.
Pentru aceste abateri constatate s-au aplicat 2 amenzi contraventionale in valoare de 1500 lei si un avertisment.
3.Vopsea de oua
S-au controlat 3 operatori economici, iar pentru neafisarea preturilor de vanzare acestia au fost sanctionati cu avertisment, intrucat deficientele s-au remediat in timpul controlului.
4. Produse de patiserie
Au fost controlati 12 operatori economici care comercializau produse de patiserie fiind controlata o cantitate totala de 150,5 kg din care 137,5 kg prezentau abateri de la legislatia din domeniul protectiei consumatorilor . Abaterile au constat in lipsa informarii cu privire la denumirea producatorului, gramaj sau cantitate neta, precum si lipsa afisarii pretului de vanzare, fiind aplicate 4 amenzi contraventionale in valoare de 4000 lei si 7 avertismente.
5. Ciocolata, produse din ciocolata
S-au controlat 3 operatori economici care comercializau ciocolata si produse din ciocolata fiind controlata o cantitate de 4,6 kg din care 2,4 kg prezentau abateri cu privire la lipsa afisarii preturilor de vanzare, fiind aplicate 2 avertismente.
6. Vin
Au fost prelevate 3 esantione de vin de masa comercializat vrac in vederea efectuarii analizelor organoleptice, concentratie alcoolica (% volum), zaharuri,dioxid de sulf liber.
SFATURI PENTRU CONSUMATORI
Carnea de miel
Cumparati numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete;
Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara, sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata,lipicioasa,si,urat,mirositoare.
– La cumpararea produselor din carne acordati atentie deosebita la aspectul produsului, atat exterior, cat si in sectiune, daca este posibil;
– Nu achizitionati produsele la care suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, consistenta nespecifica sortimentului, cu grasime acumulata sub membrana, aspect de vechi ;
– Urmariti modul de etichetare al produselor din carne, nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene;
– Refuzati produsele din carne pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
– Refuzati produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
– La cumpararea produselor alimentare si, implicit a produselor din carne, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
– Nu cumparati produse din carne din locuri neautorizate – comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala şi riscati să achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sănătatea.
Oua
Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul ;
Verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj, in cazul oualor ambalate sau pe un afis impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere etc.
Vopsea de oua
Cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.
Atentie! La vopsirea oualor, nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.
Produse de patiserie
Cumparati produse numai din locuri autorizate;
Spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
Se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale);
Vin
Cumparati produse numai din locuri autorizate;
Nu va lasati “ademeniti” de vanzatorii din piete sau din alte locuri neautorizate care vand produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturala” a produsului;
Verificati etanseitatea recipientelor.
Comisar Sef Adjunct
Bucur Damian Constantin