Pomicultorii de pe Valea Dâmboviței se uită în zare a pagubă! Stațiile antigrindină arată frumos… pe hârtie!

Distribuie:

FOTO: Mere la Cândești, după grindina de ieri

  • „O să centralizez situaţia cu suprafeţele afectate de grindină şi am să fac din nou o solicitare la minister… Poate măcar în a doua  parte a anului să înceapă investiţia”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran.

În timp ce grindina face ravagii în plantaţiile pomicole de pe Valea Dâmboviţei, la cele opt puncte de lansare a rachetelor antigrindină promise de autorităţi nu s-a pus nici o caramidă.

Sunt un pomicultor de pe Valea Dâmboviței. Nu știu dacă știți, dar după calamitatea din data 20 mai când o bună parte din bazinul pomicol Voinești a fost practic îngropat sub un strat de 10 cm de grindină, în seara asta grindina a lovit din nou în alte localități din zonă, tot cu tradiție în pomicultură. Oamenii din zona investesc sume uriașe și încearcă să se alinieze standardelor prin înființarea de plantații moderne, dar în zonă nu exista sistem de rachete antigrindină”, ne-a scris aseară un pomicultor cu lantații în două dintre localitățile afectate.

Pomicultorii se uită la cer și văd cum  munca lor se duce pe apa sâmbetei, peste noapte, fără să poată să facă nimic în acest sens, pentru că nimeni nu se poate pune cu forţa naturii. Despre existenţa unui proiect de amplasare a staţiilor antigrindină în judeţ, directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran ne-a vorbit încă de la începutul acestui an, numai că şi atunci era vorba despre o investiţie de viitor, pentru că spunea directorul Cigăran, la acel moment, „investiţia va fi gata în 2022, an în care cele opt puncte de lansare vor fi funcţionale”. Problema este că oamenii nu mai au timp, şi nici răbdare, să aştepte până în 2022, în condiţiile în care ploile vin cu rafale de grindină şi le distrug toate culturile şi toţi pomii fructiferi, spre disperarea agricultorilor.

Din păcate nu s-a început amenajarea staţiilor antigrindină la nivelul judeţului nostru. Am identificat zonele de amplasare, am vorbit cu primăriile respective să ne aloce suprafaţa necesară pentru fiecare staţie… Am primit, ca şi program de desfăşurare a investiţiei, perioada 2021-2022. Deci, din păcate, anul acesta nu se va face nimic, cel puţin la momentul acesta. Suntem în program, Dâmboviţa şi Argeş sunt judeţele incluse în program pe sectorul pomicol, pentru amplasarea staţiilor antigrindină, pentru că la noi toate staţiile sunt pe viţa de vie. Procesele verbale cu distrugerile de pe Valea Dâmboviţei le-am primit, o să centralizez situaţia cu suprafeţele afectate de grindină şi am să fac din nou o solicitare la minister… Poate măcar în a doua  parte a anului să înceapă investiţia”, ne-a declarat astăzi directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran.

La anul vom mai vedea ce o fi, însă anul asta merele de Dâmbovița sunt compromise:

Grindina din ultimile zile a tocat mărunt toată recolta din acest an pe Valea Dâmboviței. Am în față un studiu din anul 2018 prin care în județul Dâmbovița trebuiau montate 7 statii antigrindină. La Voinești lucrările trebuia finalizate încă din 15 mai conform informațiilor pe care le detin! Stimați guvernanți și parlamentari de ce vă bateți joc de oameni harnici și gospodari? Terenul unde urma să fie amplasată stația antigrindină este pregatit de 2 ani. Îmi raspunde și mie cineva ?Îmi este rușine de pomicultirii de pe Valea Dâmboviței! Nu știu ce să le mai spun!” a răzufnit primarul Comunei Voinești, Gabriel Sandu.

Pomicultorii dâmbovițeni au ajuns să fie invidioși și pe cei din Republica Moldova, nu mai spunem de restul Europei. Cu toate lipsurile, moldovenii au acoperită, cu stații antigrindină, toată suprafața pomicolă.

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro