Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3663
7-12-2021

La omul gospodar, banii nu vin ușor….Un an dificil pentru producătorii din bazinul pomicol Voinești

În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi la Direcția Agricolă Dâmbovița, directorul Camerei Agricole Județene, ing. Ion Oprea, președinte al Asociației Pomicultorilor Dâmbovițeni, a declarat că polonezii au venit din nou să cumpere mere de industrie de la dâmbovițeni.
Prețurile de vânzare sunt, însă, foarte mici, un kilogram fiind cumpărat cu 0,30 de lei, motiv pentru care producătorii nu se prea încumetă să vândă așa de ieftin acum.
În plus, așa cum spune Ion Oprea, anul acesta producția de mere a fost una destul de slabă, aproape la jumătatea celei dintr-un an obișnuit, în principal, din cauza temperaturilor ridicate, pomicultura fiind poate cel mai lovit sector din agricultură anul acesta, când producțiile la culturile vegetale au fost unele record.
Oprea mai spune că producția mică nu va crește prețul de vânzare al merelor pe piață, având în vedere puterea scăzută de cumpărare a populației. Rămâne de văzut, însă, dacă vom mai mânca fructe autohtone, pentru că producătorii preferă să vândă atât fructele, cât și sucul natural obținut din aceste fructe mai mult în zona lor sau la București, unde, mai ales sucul, este la mare căutare.
Se pare că sunt peste 30 de astfel de mici instalații de prelucrare a fructelor la Voinești și una la Văleni, prin care producătorii obțin suc natural de mere, iar câștigul este unul destul de bun.
Cu toate acestea, inginerul Oprea spune că există riscul ca oamenii să nu-și recupereze cheltuielile cu livezile din acest an.
Mai mult, se pare că producătorii din bazinul pomicol Voinești se confruntă, în fiecare an, cu un flagel de care nu mai scapă: furtul de mere, iar autoritățile spun că nu pot face mare lucru în această privință pentru că furturile se rezumă la o sacoșă-două. Astfel încânt, așa cum spune Ion Oprea, producătorilor nu le rămâne decât să facă de gardă prin livezi, pentru a-și păzi fructele.

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo
soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media