Deși e singura sursă de trai, dau laptele la porci! Cum au ajuns în această situaţie

[youtube width=”600″ height=”400″ video_id=”a3GSJ-K15aw”]

Producătorii de lapte din zona Tărtășești au ajuns zilele acestea bătaia de joc a autorităților care-i plimbă de colo-colo în timp ce laptele ajunge hrană pentru porci. Este vorba de zeci de familii care de ani de zile dau laptele la centrul de colectare Tărtășești pentru procesatorul Natura. Majoritatea familiilor trăiesc de pe urma vacilor, care le asigura traiul de la o zi la alta. De câteva zile și chinul acestei existențe le este refuzat.

În baza legii, laptele se poate vinde doar în baza unui  certificat de comercializare. Oamenii spun însă că prevederea nu li s-ar aplica lor care nu vând laptele pe piață, ci dau către un procesator. Oricum au certificate de producător și multiple analize ale proprietăților laptelui, pentru că procesatorul nu cumpăra lapte decât în anumite condiții de calitate. Doar că, de la primăria Târtășești, un reprezentant al CJD spun oamenii, un anumit domn Stănescu, le-ar fi cerut pentru eliberarea certificatului acte pe care legea nu le solicită, iar de care oamenii nu pot face rost peste noapte. Și costul certificatului e o problemă pentru unii, fiind vorba de 70 de lei, bani pe care trebuie să-i dea pe loc. Au aflat că au nevoie de acte zilele acestea şi pentru că nu le au, nu mai pot da laptele spre colectare. Toată tărășenia ar fi ….de teama ANAF-ului!

ciobanu„Noi suntem legal din punct de vedere fiscal. Noi avem un borderou de expediție pe care îl trimitem către  Natura și ei ne dau un stat de plată. Pe noi pot să ne fiscalizeze când doresc: dau la Naura 5 kg de lapte și mă impozitează la cât am câștigat. … Noi în timpul asta pierdem timp şi aruncăm lapte. Pentru că se putea zice: Domnule vă trebuie şi hârtiile astea, vă dăm un termen de 15 zile să veniţi cu ele, între timp nu întrerupem colectarea ca oamenii să-şi facă treaba, pentru că 99% din ei din acest lucru trăiesc” explică Daniel Ciobanu, unul din producătorii din zonă. Omul are 7 vaci pe care le îngrijește singur, pentru că soția sa este bolnavă și nu poate face față acestei munci.

Cu ANAF sau fără, de pe data de 1 mai, Natura le-a refuzat laptele pentru că nu au certificatul de comercializare… pentru că nu au toate actele cerute de Stănescu… pentru că nu știut că au nevoie de ele și acum nu le pot obține pe loc… pentru că nu au bani și timp să se deplaseze, pentru că…. Un lung șir la capătul căruia, de 5 zile, laptele lor  satură porcii.

lapte tartasesti2 1lapte tartasesti 1 2Maria Iordan, este un alt producător de lapte din Tărtăşeşti.  A pierdut banii de pe 90 de litri pe zi pentru că nu are încă certificatul. În cele 5 zile a pierdut o sumă vitală pentru ea și familia ei, mai ales că soarta i-a hărăzit un copil cu handicap care are nevoi speciale. O consăteancă, Alexandra Goja, are 22 de ani, pe cartea de muncă la CAP din localitate, ca îngrijitor la vaci. Îi plac animalele, dar femeia nu mai are putere și răbdare să lupte cu birocrația: „Am muncit 22 de ani la vaci, mai am un pic și fac 60 de ani și mă dă de colo până colo ca pe o proastă” povesteşte  indignată că este obligată să facă drumuri la Târgovişte după acte.

„Am ajuns rău doamnă, nu mă gândeam sa ajungem aşa rău”, spune aproape cu lacrimi în ochi şi Elena Buruiană. Nu are pensie, iar lapte tartasesti 1 1vacile sunt toată averea, dar și garanția zilei de mâine. O garanție amară, în care munca lor e plătită cu infima sumă de 80 de bani pe litrul de lapte. Dar în aceste zile, cei 80 de bani pe litru par o avere când laptele este aruncat.

Cei câţiva producătorii alături de reprezentanta Centrului de Colectare Victoria Simion, care se luptă să-şi ajute,  au reuşit să ajungă la Târgovişte înghesuiţi în două maşini, ca să împartă banii de transport şi au cerut Consiliului Judeţean să îi ajute în deblocarea problemei. CJD şi-a declinat competenţa şi  i-a trimis la Camera Agricolă, de unde au ajuns  pe la DSV şi înapoi la Târtăşeşti, exact cum au venit. Pentru luxul de a-şi vinde laptele cu 80 de bani pe litru, fără să-i „înhaţe” ANAF-ul, mai au multe drumuri de făcut!

lapte tartasesti2

lapte tartasesti

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro