ortooxacell kiss2022.gif Flax

95 de ani de la naşterea cizmarului care a scris o pagină importantă în istoria României dar şi-a găsit sfârşitul la Târgovişte!

Dacă ar mai fi trăit încă, mâine şi-ar fi sărbătorit aniversarea celor 95 de ani, dar a murit la Târgovişte, prăbuşindu-se odată cu regimul pe care l-a susţinut.

A pornit de jos, dintr-o familie de ţărani săraci unde creşteau 10 copii cu mămăligă, într-o casă cu două camere şi a ajuns şeful de stat al Republicii Socialiste România.

Nicolae Ceauşescu s-a născut la 26 ianuarie 1918, anul Marii Uniri,  în satul Scorniceşti, judeţul Olt. A făcut patru clase la școala din sat, unde învățătorul preda într-o sală cursuri simultane, pentru elevii mai multor clase. Micul Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț. La vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, Ceaușescu pleacă la București, unde se angajează ca ucenic de cizmar. În 1932 devine membru al Partidului Comunist din România, formațiune politică aflată în ilegalitate la acea vreme. În 1939 a cunoscut-o pe Elena Petrescu, cu care s-a căsătorit în 1945.

Cariera sa politică începea să prindă aripi după cel de-al doilea război mondial, a fost numit secretar al Uniunii Tineretului Comunist – U.T.C. După preluarea puterii de către comuniști, în urma abdicării regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947 a fost proclamată Republica Populară Română și în februarie 1948 a avut loc primul congres al PMR. Ulterior, la 13 mai 1948, Nicolae Ceaușescu a fost numit subsecretar de stat în ministerul Agriculturii, în Guvernul Petru Groza , iar la 18 martie 1950, generalul-maior Ceaușescu a fost numit ministru adjunct la Ministerul Apărării Naționale și Șef al Direcției Superioare Politice a Armatei. La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român.  Una dintre primele acțiuni ale lui Ceaușescu, odată ajuns la putere, a fost redenumirea Partidului Muncitoresc Român în Partidul Comunist Român.

La începutul carierei sale ca șef al statului, Nicolae Ceaușescu s-a bucurat de o oarecare popularitate, adoptând un curs politic independent față de Uniunea Sovietică. În anii ’60, Ceaușescu pune capăt participării active a României în Pactul de la Varșovia. La 28 martie 1974, Marea Adunare Națională instituie funcția de președinte al Republicii Socialiste România, iar Nicolae Ceaușescu este ales în unanimitate și devine astfel primul președinte al României.

 Popularitatea sa va dispărea treptat. Pentru a plăti datoria externă a ţării, Nicolae Ceauşescu va împune o stare de austeritate: lipsa apei calde şi a căldurii, întreruperea curentului electric,  lipsa principalelor bunuri de consum. Şi a reuşit! În primăvara anului 1989 România scăpa de datoria externă. Însă politica sa a atras ură din partea poporului, astfel că, în acelaşi an izbucneşte revoluţia în ţară. După multe încercări de a opri revolta poporului, aceasta fuge cu soţia sa dar este prins şi executat la Târgovişte. La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. La 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați în cadrul unui proces sumar de acest tribunal, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media