Lege „antițigănism”. Jignirea romilor poate aduce închisoarea

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul legislativ ce defineşte termenul de „antiţigănism” drept „percepţia referitoare la rromi exprimată ca ură împotriva acestora”. Totodată, sunt definite manifestările şi practicile discriminatorii şi reglementate pedepsele pentru atitudinea anti-romă.

În Dâmbovița, la recensământul din 2011, 5% din populație s-a declarat de etnie romă, însă numarul lor este cu mult mai mare. Astfel, județul se află printre primele 5 județe ale țării, după procentul de etnici romi declarați.

Mai mulţi deputaţi USR, PMP, ALDE, PSD şi minorităţi au propus, în Parlament, o propunere legislativă privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului.

Iniţiatorii au invocat motive legate de o înţelegere mai precisă a practicilor discriminatorii, fiindcă în momentul de faţă, „antiţigănismul este adesea folosit într-un sens restrâns pentru a indica atitudinea anti-romă sau exprimarea stereotipurilor negative în sfera publică sau discursul de ură”.

Simbolurile antiţigăniste sunt: drapele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Materialele antiţigăniste sunt: imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte semenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul

Promovarea, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

De asemenea, distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, prin orice alte mijloace, de ştiri şi informaţii, materiale antiţigăniste constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani.

Iniţiativa a fost adoptată tacit, de Senat, prin împlinirea termenului pentru dezbatere. Senatul este prima Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

Sursă: mefiafax.ro

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro