Sprijin suplimentar pentru fermierii afectați de secetă

Fermierii afectați de secetă vor putea beneficia în avans de plățile directe și pentru dezvoltare rurală, iar pentru a-și putea hrăni animalele li se va acorda o mai mare flexibilitate în utilizarea terenurilor care în mod normal nu sunt destinate producției. Decizia Comisiei Europene are în vedere faptul că seceta prelungită are un impact semnificativ asupra productivității culturilor arabile și asupra stocurilor de furaje, cele din urmă afectând atât bunăstarea animalelor, cât și veniturile crescătorilor de animale.

Comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat: „Sunt foarte preocupat de aceste evoluții climatice prelungite. Am luat legătura cu o serie de miniștri din țările afectate pentru a discuta situația și a obține evaluări actualizate cu privire la impactul secetei. Comisia, ca întotdeauna, este pregătită să sprijine agricultorii afectați de aceasta, utilizând o serie de instrumente, inclusiv plăți în avans mai ridicate, derogări de la cerințele de ecologizare și ajutoare de stat. Politica agricolă comună prevede deja o plasă de siguranță pentru agricultorii care se confruntă cu evenimente neprevăzute. Încurajez toate statele membre să examineze toate acțiunile și măsurile posibile prevăzute în legislația noastră.”

Două decizii specifice completează cadrul legal relevant, și anume:

  • plăți în avans mai mari: agricultorii vor putea beneficia de până la 70% din plățile directe și, respectiv, 85% din cele pentru dezvoltare rurală încă de la mijlocul lunii octombrie 2018, în loc de luna decembrie;
  • derogăriCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• de la anumite cerințe de ecologizare, și anume de la normele privind diversificarea culturilor și zonele de interes ecologic în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă, pentru a permite utilizarea acestor terenuri pentru producția de furaje.

În ce privește sprijinul existent în cadrul PAC pot fi enumerate măsuri precum:

  • posibilitatea acordării unor ajutoare de stat în proporție de până la 80% din valoarea daunelor cauzate de secetă (sau până la 90% în zonele care se confruntă cu constrângeri naturaleCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••);
  • compensații pentru daune fără necesitatea unei notificări prealabile a Comisiei, așa-numitele „ajutoare de minimis”, în valoare de până la 15.000 euro/fermier, pentru o perioadă de trei ani;
  • pentru dezvoltarea rurală sunt avute în vedere compensații de 100% pentru acoperirea pagubelor în situații în care seceta este încadrată drept “calamitate naturală”, scutirea fermierilor de anumite angajamente în baza diverselor programe sau ajutor pentru fermieri prin instrumentele de gestionare a riscurilor.

Pe lângă aceste măsuri și monitorizarea continuă a seceteiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• și a impactului său cu ajutorul rețelei de sateliți europeni, Comisia ține legătura cu toate statele membre pentru a primi informații actualizate cu privire la impactul secetei din această primăvară și vară asupra agricultorilor. Termenul-limită de primire a acestor informații este 31 august 2018.

 

REDACTAT:

Vlăduţ ANDREESCU, manager  ED Târgovişte

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro