Zile pline de activitate pentru evaluarea finală a viitorilor salvatori montani

Să fi salvamontist înseamnă să porți responsabilitatea vieții celui care are nevoie de ajutor și a coechipierilor tăi, și acest lucru se formează doar după o pregătire temeinică, improvizațiile, scurtăturile sau jumătățile de măsură nu au ce cauta în aceasta profesie.

Sub denumirea generică de ”Școala Naționala Salvamont”, în perioada 5 – 20 septembrie se desfășoară o amplă activitate de formare, pregătire profesională și evaluare a salvamontiștilor din întreaga țară, acțiune organizată de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgenta și Inspectoratul General pentru Aviație.
Asociația Națională a Salvatorilor Montani din Romania este autoritate competentă în formarea profesională și singura instituție abilitată legal pentru pregătirea, atestarea și re-atestarea salvatorilor montani în România.

Peste 150 de salvamontiști debutanți, aspiranți sau avansați din întreaga țară, vor participa, etapizat, pe serii alternative și locații diferite, la acțiunile ce se vor organiza la Centrul Național de Formare Profesională Salvamont Padina, masivul Bucegi.
Ciclul oficial de pregătire si evaluare al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centre acreditate de pregătire județene sau locale și alte 360 de ore, în patru sesiuni, două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile “debutant”, “aspirant” și “avansat”, desfășurate in Centrul Național Salvamont.
După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, certificare pe care este obligat să o reconfirme prin susținerea unui examen de reatestare la fiecare trei ani. După obținerea atestatului profesional, salvatorul montan poate opta si pentru alte specializări specifice: conductor câine avalanșă, operator aero sau scafandru pentru lacurile alpine.
Școala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri și cercetări în domeniu și la recomandările celor doua mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internațional de Salvare Alpină și FIPS – Federația Internațională a Patrulelor de Schi, în care Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră. Contribuția noastră în acest domeniu este recunoscută și apreciată, România fiind prima țară la nivel european, care a reglementat și oficializat această profesie. Acest lucru a atras atenția și unor structuri de salvare din alte țari care au solicitat, în ultimii ani, pregătirea de salvatori sau instructori în cadrul Școlii Naționale Salvamont, în acest an, chiar cu restricțiile impuse de pandemie, la cursuri participând și un cursant de naționalitate franceză.
Pe lângă corpul de instructori, monitori și evaluatori ai Salvamont România, la buna desfășurare a acestor sesiuni de formare profesională își aduc contribuția Departamentul pentru Situații de Urgență, Centrul de pregătire SMURD, care vor asigura pregătirea medicală și Inspectoratul General pentru Aviație, care va susține cursurile de salvare cu elicopterul .
Anual, reușesc să parcurgă și să promoveze formele de pregătire profesională circa 70 de noi salvatori montani, în acest moment în țara noastră activând un număr de peste 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați.
In anul 2019 structurile Salvamont au fost solicitate să intervină la 7.170 (+21,1% creștere față de anul 2018) acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate un număr de 8.927 (+ 26,33%) de persoane.
Dintre aceste acțiuni, un număr de 4.436 (+ 17,05%) de intervenții au avut loc în sezonul de iarnă, 3.509 (+11,6%) pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 927 (+43,49%) acțiuni iarna, în afara domeniilor schiabile, restul de 3.509 (+64.8%) acțiuni înregistrându-se în sezonul de vară. Dintre acestea, 3.259 (+38,21%) cazuri au fost predate, pentru transport, către unitățile medicale specializate, serviciilor de Ambulanță sau SMURD, 69 (+79,90%) de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 63 (+65,78%) de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.
În perioada de referință, structurile Salvamont au intervenit și la 108 evenimente produse în afara zonei montane, ca resursă de sprijin sau echipă de prim răspuns, precum și la 42 de evenimente montane, ca resursă de sprijin sau în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-și soluționa singure acțiunile pentru care erau responsabile.
Trebuie remarcat faptul ca structurile Salvamont avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect și își dezvoltă permanent resursele umane și materiale.

Salvamont România, mereu la înălțime și, mai ales, întotdeauna prietenul dumneavoastră de pe cărările munților !

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro