Tunelul IZVOR – Misteriosul tunel din Muntele Păduchiosu!

Tunelul Izvor este unul din cele mai îndrăzneţe proiecte ale Companiei Naţionale a Căilor Ferate, demarat în 1913, atunci când directorul naţional al companiei, un vizionar în domeniu, împrumuta 480 de milioane de lei pentru mai multe proiecte feroviare mari, printre care se număra şi Tunelul Izvor.

Tunelul Izvor ar fi trebuit construit în line dreaptă şi urma să aibă 5600 de metri cu intrare în Moroieni, pe sub Păduchiosu, şi ieşire în Sinaia.  Doar racordările la reţeaua feroviară, existentă la vremea respectvă, erau curbe. Era o cale strategică în contextul istoric al începutului de secol XX, care asigura o trecere rapidă şi sigură între Ţara Românească şi Ardeal.

Construcţia tunelului a început în 1914, constructorul german Iuluis Berger fiind unul dintre cei mai cunoscuţi în domeniul feroviar. Din păcate, războiul a oprit repede lucrarea, reluată abia în 1938 şi abandonată din nou. În 1941 trupele naziste de ocupaţie au reluat construcţia cu cel mai rapid ritm de până atunci, dar finalul celei de-a doua conflagraţie mondială, însemnând şi finalul lucrărilor, nu şi al lucrării. În partea dâmboviţeană a tunelului au fost realizați 480 de metri, din care doar 100 au fost betonaţi. În 1985, 2 echipe de la securitate au detonat intrarea. Unele voci spun că regimul a vrut să ascundă faptul că înăuntru nemţii, în retragere, au executat 100 de localnici care lucrau la tunel. Alţii spun că singura raţiune a fost cea a siguranţei, întru-cât doar o parte era betonată.  Mai există şi legenda locală care spune că sub pământ au fost îngropate, în urma detonarii, o locomotivă cu aer comprimat şi utilaje unice în Europa la acea vreme. În Prahova, tunelul există încă, dar a intrat în proprietate privată, după ce zeci de ani a fost depozit de brânză al societăţii de profil din judeţ. Astăzi, tunelul naziştilor adăposteşte o ciupercărie. Nici o autoritate a statului nu a fost interesată să declare Tunelul Izvor ca monument tehnic, după exemplul halelor UPET din centrul municipiului.

Urmăriţi şi un interesant material video realizat de colegii noştri de breaslă Adriana Răceanu şi Ion Obăgilă.

http://www.youtube.com/watch?

tunelul_izvor_1

Centru Medical Valeriana
Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica de confidentialitate (click pe acest link)

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro