Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3706
19-1-2022

Superstiţii pentru noaptea dintre ani!

Noaptea dintre ani este momentul perfect pentru bilanţul anului care se încheie, pentru planuri şi dorinţe privind noul an. Fie că sunt mulţumiţi de realizările lor şi vor ca şi anul viitor să fie unul prosper, fie vor să alunge ghinionul şi să atragă de partea lor binele, sau pur şi simplu să se amuze, românii au o serie de superstiţii legate de noaptea de Revelion.

Prima reţetă respectată în ziua de 31 decembrie este aceea că nu trebuie să maturăm în casă şi nici să coasem sau să croşetăm pentru că se alungă prosperitatea. Totodată, nu trebuie sa aruncăm nimic în prima zi din noul an, nici măcar gunoiul. Superstiţiile care vizează banii şi aspectele materiale nu lipsesc nici ele. Astfel, Până la finalul anului trebuie să ne achităm toate datoriile pentru a avea un an lipsit de împrumuturi şi datorii. O superstitie derivată din cea anterioară spune să nu dai bani pe 31 decembrie sau pe 1 ianuarie, altfel vei avea probleme financiare. La miezul nopţii trebuie să avem în buzunar bani care să aibă înscrisă cifra 5, indiferent dacă este vorba de o bancnotă sau o monedă.

În anumite zone, tradiţia noastră spune că pe 1 ianuarie trebuie să ai haine noi, iar în noaptea dintre ani este bine să porţi un accesoriu roşu, culoarea simbolizând bucuria şi norocul de care vei avea parte anul următor.La cumpăna dintre ani o altă superstiţie spune că trebuie să fie deschise toate ferestrele şi uşile pentru a primi norocul în casă. De asemenea, se spune că prima persoană care îţi intră în casă după miezul nopţii va influenţa ceea ce ţi se întamplă în noul an. Pentru o femeie, ideal ar fi să intre un bărbat înalt, brunet.

Miezul nopţii este un moment cu o încărcătură energetică foarte mare, după cum spun bătrânii. Dorinţele exprimate la ora 12:00 au şanse mari de împlinire. De asemenea, nu trebuie să lipsească din casele fiecăruia o crenguţă de vâsc şi nici de pe mese boabele de struguri pe care le mâncăm în ultimele 12 secunde din an punându-ne dorinţe,  peştele pe care trebuie să îl gustăm pentru că aşa vom aluneca printre probleme la fel ca peştele prin apă  şi paharul cu vin care trebuie să fie întotdeauna plin. Ritualul seîncheie cu sărutul de la miezul nopţii şi dorinţa pentru noul an.

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media