Societatea Astronomică Romană de Meteori a reuşit includerea României în Reţeaua ESON

Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a reuşit performanţa includerii României în ESON (ESO Science Outreach Network) – Reţeaua ESO de educaţie şi promovare a ştiinţei către public, conform unui comunicat dat publicităţii de ESO pe 22 ianuarie 2013.

România nu este ţară membră ESO, dar printr-un proiect ce se derulează începând cu anul 2012, Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a reuşit includerea României în Reţeaua ESON (ESO Science Outreach Network). La această realizare şi-a adus contribuţia o echipă de voluntari, membri ai SARM, coordonată de preşedintele societăţii, Valentin Grigore.

ESO (European Southern Observatory) — Observatorul European de Sud — este cea mai importantă organizaţie interguvernamentală de astronomie şi educaţie prin astronomie din Europa şi cel mai productiv observator astronomic din lume. ESO oferă acces la o infrastructură de cercetare de ultimă generaţie şi dispune de o reţea de promovare a educaţiei catre public.

ESO are sediul central (care cuprinde centrul stiintific, tehnic si administrativ al organizatiei) in Garching- München, Germania si opereaza cu telescoape in trei locatii unice de observare din Chile. ESO planuieste sa construiasca un telescop gigant cu un diametru de 40 de metri pentru studiul optic / infrarosu apropiat. Acest telescop (denumit European Extremely Large Telescope — E-ELT) va deveni „cel mai mare ochi catre cer din lume”.

Sursa  www.sarm.ro

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro