ortooxacell kiss2022.gif Flax

LOCURI DE POVESTE: Poiana Narciselor Negraşi – un imens covor parfumat! FOTO

Poiana cu narcise de la Negraşi, Argeş, formează un covor imens, colorat şi parfumat,  iar cu prilejul înfloririi lor, în prima duminică din luna mai, se organizează Sărbătoarea Narciselor.  Rezervaţia Poiana cu narcise Negraşi  a fost declarată rezervaţie naturală la data de 24 iunie 1966 şi este ocrotită pentru valoarea ştiinţifică deosebită a speciei dar şi pentru valoarea peisagistică a covorului cu narcise. Pe o suprafaţă de 4,1 ha, la fiecare sfârsit de aprilie şi început de mai, florile din specia Narcissus stellaris înfloresc bucurându-ne cu gingăşia şi frumuseţea lor delicată.

narcise 3

Narcisele de la Negraşi sunt numite popular coprine de localnici, dar au şi alte denumiri în alte zone ale ţării şi anume: ghiocei de munte, cocoriţe, zarnacade, ruşculiţe în fucţie de regiunea de provenienţă. Narcisa de câmp de la Negraşi  este de origine mediteraneană şi se deosebeşte de narcisa de grădină. Când se deschid, florile fragile de la Negraşi au o coronulă cu margini roşii şi petale de culoarea untului.

Legenda spune că Narcissus, fiul regelui grec Cop-hisus şi al nimfei Liriope, era un tânăr foarte încrezut de frumuseţea lui, care, deşi iubit de multe fete tinere şi de nimfe (Echo, Daphne etc), dispreţuia dragostea. Drept pedeapsă, zeiţa Nemesis (una din divinităţile infernului), l-a făcut să se uite o dată într-o fântîâă şi, văzând în oglinda apei un chip foarte frumos, dar neştiind că este al lui (zeiţa îi luase o parte din minţi), s-a îndrăgostit de acesta. Cucerit de imaginea frumosului tînăr, pe care îl vedea zilnic în apa fîntînii, dar pe care nu-l putea ajunge, Narcissus s-a stins în cele din urmă de durere. Pe locul unde a murit nefericitul tînăr, a răsărit o floare albă şi mirositoare – narcisa – pentru ca numele şi fapta acestuia să devină nemuritoare.

narcise 1

Situl rezervaţiei este situat în satul Negraşi, la aproximativ 15 km distanţă, spre sud, de autostrada Bucureşti-Piteşti.  În aproprierea acestui paradis al florilor se află şi rezervaţia faunistică Corbi-Ciungi, din judeţul Dâmboviţa.

Căi de acces:

  • Drumul european E81 – Pitești – Recea – Căteasca – drumul județean (DJ508) Furduești – Teiu – Buta – drumul județean (DJ659) – Negrași (dinspre Pitești)
  • Drumul județean (DJ703B) – Costești – Șerbănești – drumul județean (DJ659) Gliganu de Sus – Gliganu de Jos – Bârlogu – Negrași (dinspre Costești)
  • narcise 2 narcise 5 narcise
Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media