Expoziţie ţărănească, la Muzeul de Istorie din Târgovişte (foto)

Distribuie:

Cei care au trecut pragul muzeului au putut admira picturi pe sticlă şi lemn, linguri de lemn decorative, costume populare, produse de orfevrărie şi au putut asiata la atelierele de încondeiat ouă cu ceară şi de pictură pe sticlă şi lemn.

 

“Preocuparea mea principală este pictura de icoane, pe lemn şi pe sticlă, iar linguri fac atunci când am nevoie de o pauză, în momentul în care îmi obosesc ochii, când mâna nu mă mai ascultă la pictură”, ne-a mărturisit Florian Colea, din Târgovişte (foto3).

El este unul dintre meşterii cu experienţă ai judeţului. Îmbucurător este faptul că între participanţi s-au numărat şi tineri, care vor să ducă tradiţiile şi meşteşugurile mai departe. Între aceştia Iuliana Halcu şi Teodora Bîrliba de la Şcoala Nr. 4 Moreni (foto5), premiate pentru picturile lor pe sticlă la concusrurile de gen, dar şi membrii cercului de orfevrărie „Micii fauri mari”, din Dragimireşti, condus de meşterul Marian Grigore din Râncaciov. „Am reuşit să formăm trei tineri care să ducă mai departe acest meşteşug. Nu este uşor. Se lucrează cu foc, cu dălţi, cu ciocane, necesită mai multă atenţie. Noi facem orfevrărie-cizelură, am participat la expoziţii şi la târguri şi sperăm să putem continua formarea lor”, ne-a oferit câteva detalii Viorel Marinoiu, directorul Căminului Cultural Dragomireşti.

„La început a fost greu. Mi-a plăcut  felul în care se lucrează tabla, cu dalta şi cu ciocanul. Cred că este o meserie frumoasă şi aş vrea s-o practic pe mai departe. Aş putea chiar să-mi fac un atelier mic acasă”, ne-a mărturisit Dănuţ Marinoiu, de 16 ani (foto 7), unul dintre membrii cercului de orfevrărie.

Expoziţia a făcut parte din programul evenimentului „Paştele – tradiţii şi semnificaţii în lumea satului tradiţional”, organizat de Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa – Departamentul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Universitatea Valahia din Târgovişte – Facultatea de Ştiinţe Umaniste.

  mestesuguri_8 mestesuguri_7 mestesuguri_2 mestesuguri_5 mestesuguri_10 mestesuguri_11 mestesuguri_6 mestesuguri_12

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro