Dâmbovițeanca Elena Petrescu a reprezentat România într-o expediție în Columbia și Spania (foto)

Elena este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național “Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște și a fost aleasă în programul Ruta Quetzal BBVA, adresat tinerilor buni la învățătură și cunoscători de limba spaniolă, cu vârste între 16-17 ani, din 56 de țări. Deși nu studiază la școală limba spaniolă, ea a reușit să convingă reprezentanții Ambasadei Spaniei din București că merită să reprezinte România în expediția de 36 de zile carea avut loc vara trecută în Columbia și Spania. “Am studiat doi ani în Spania, în clasele a IV-a și a V-a și mai exersez în particular limba spaniolă. Dar ceea ce cred că a făcut diferența în procesul de selecție a fost faptul că nu am încercat să fiu altfel decât sunt”, spune adolescenta. Ea a susținut o probă scrisă și una orală la Ambasada Spaniei la București, după care a fost chemată la un interviu, în urma căruia a fost selectată în program.

“Am realizat că nimic nu este imposibil” 

Expediția a fost mai mult decât o călătorie pentru eleva din Răzvad, care a avut de învățat pe toate planurile. “Am învățat că o persoană poate trăi până și într-un cort cort/hamac, purtând aceleași haine ca și ceilalți, mâncând orice i se oferă, fără acces la internet sau telefon mobil. Am reușit să îmi depășesc limitele, am descoperit cine sunt cu adevărat și până la ce punct pot ajunge. Am realizat că nimic nu este imposibil”, mărturisește Elena.

Etapa columbiană a ținut 20 de zile, în care a vizitat orașe precum Bogota, Cali, Cartagena de Indias etc. și locuri emblematice precum satul Arracataca, în care s-a născut scriitorul Gabriel Garcia Marquez, Parcul Național Tayrona (perla Caraibelor), Valle del Cocora, Quinta de Bolivar etc. “Am fost absolut minunată de peisaj, de oameni, de modul de viață al columbienilor, de fascinanta lor cultură. Oamenii sunt foarte primitori și foarte dispuși să ofere turiștilor. Îmi amintesc că atunci când le-am spus că sunt din România toți mă priveau foarte bine și îmi cereau să dau autografe sau să facem o fotografie cu steagul”, își amintește eleva.

“Am fost onorată să țin steagul țării, arătând lumii că România există”

Etapa spaniolă a ținut 16 zile. “Am navigat la bordul Navei Galicia, nava Armatei Spaniole, am viyitat orașe precum Sevilla, Cartagena, Cadiz, Rota, Malaga, iar la Madrid am fost primiți de către Familia Regală a Spaniei. Am fost onorată să țin steagul țării alături de aceste personalități, arătând lumii că România există, că România se poate mândri oriunde în lume prin adevăratele valori pe care le promovează.”

Un alt câștig a fost interacțiunea cu tineri din diferite țări, cu care a păstrat legătura. “A fost o oportunitate să descopăr și alte culturi. Am păstrat legătura cu ceilalți tineri. Avem un grup pe facebook și organizăm diverse întâlniri. Chiar de Crăciun am fost la Madrid la o astfel de întâlnire internațională”, povestește adolescenta.

Elena Petrescu învață la o clasă de bilingv – engleză, este pasionată de istorie și îi place să scrie. Această pasiune ultim menționată a făcut-o încă o dată remarcată de organizatorii programului. “În cadrul expediției am scris un jurnal, pe care l-am prezentat la concursul organizat anual de Ruta Quetzal și am câștigat premiul cel mare – o expediție anul acesta în Panama, Spania și Belgia Am avut o întâlnire luni cu domnul ministru și domnul Ambasador al Spaniei, care mi-a înmânat o diplomă de excelență academică pentru participarea la acest proiect și pentru jurnalul meu”, spune cu mândrie justificată Elena Petrescu.

Aventura expediției în Columbia i-a lărgit orizonturile tinerei dâmbovițence, care poate fi un exemplu de urmat pentru fiecare dintre noi. “Pe lângă faptul că am căpătat destul de multe cunoștințe pentru că am asistat la conferințe, la ateliere, cred că această experiență m-a învățat că trebuie să apreciem viața și tot ce avem.”

 expeditie_columbia_si_spania_1 expeditie_columbia_si_spania_2 expeditie_columbia_si_spania_3 expeditie_columbia_si_spania_4 expeditie_columbia_si_spania_5 expeditie_columbia_si_spania_6 expeditie_columbia_si_spania_7 expeditie_columbia_si_spania_8 expeditie_columbia_si_spania_9


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro