Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

6 beneficii ale bibliotecilor și librăriilor digitale

Bibliotecile digitale devin rapid norma în colegii și universități, deoarece combină tehnologia și resursele de informare pentru a permite accesul la distanță la conținutul educațional, eliminând barierele fizice. Dar acesta nu este singurul beneficiu: iată câteva motive întemeiate pentru care profesorii și părinții ar trebui să îi invite pe copii și pe tinerii cursanți să utilizeze o bibliotecă sau librărie digitală.

 

Pe măsură ce elevii și studenții se îndepărtează din ce în ce mai mult de resursele fizice de învățare și intră mai adânc în domeniul educațional online, bibliotecile digitale reprezintă viitorul învățării pentru generațiile viitoare. Există mai multe motive pentru această schimbare, care variază de la un acces mai bun la un spectru mai mare de opțiuni.

 

Dar, înainte de a ne scufunda în motivele și modul în care bibliotecile digitale pot îmbunătăți performanțele elevilor și profesorilor, ar fi util să oferim o definiție a ceea ce este o bibliotecă sau librărie digitală.

Ce este o bibliotecă digitală?

Înainte de a lua în considerare beneficiile principale ale acestora, să încercăm să dăm o definiție a ceea ce sunt bibliotecile digitale. O bibliotecă sau librărie digitală este o colecție de documente – cum ar fi articole de revistă, cărți, lucrări, imagini, fișiere audio și video – organizate într-o formă electronică și disponibile pe internet sau pe un suport digital, de exemplu un disc CD-ROM. În comparație cu discurile CD-ROM, bibliotecile și librăriile digitale bazate pe internet au un avantaj: pot fi actualizate zilnic.

 

Multe școli și instituții au început deja sarcina de a-și converti colecțiile tradiționale de cărți și materiale educaționale în format electronic: unele fișiere devin disponibile în format HTML, în timp ce altele pot fi descărcate în format PDF, pentru a fi tipărite, dacă este necesar.

Un număr sporit de opțiuni

Bibliotecile digitale oferă acces la conținuturi multiple, având la îndemână un număr potențial infinit de resurse și selecții. Principala limită a bibliotecilor tradiționale este reprezentată de spațiul fizic: cărțile consumă mult spațiu, iar oamenii trebuie adesea să se plimbe prin librărie pentru a căuta un anumit material. Datorită internetului și stocării în cloud, bibliotecile digitale depășesc această limitare, extinzând orizonturile elevilor și studenților în materie de învățare. Aceștia pot accesa o cantitate enormă de cunoștințe și pot împărtăși conținuturile cu alții, facilitând extinderea educației.

Construirea unui patrimoniu pentru generația următoare

Bibliotecile online ajută societatea științifică, deoarece acționează ca un rezervor pentru stocarea de date, informații și descoperiri importante din domeniul cercetării. Pentru o perioadă foarte lungă de timp, înregistrările fizice ale studiilor și cercetărilor științifice au trebuit să se confrunte cu o problemă critică: au fost distruse sau pierdute. Dar astăzi, datorită bibliotecilor digitale, copiile online ale studiilor și cercetărilor pot fi protejate și colectate pentru a crea un patrimoniu virtual de informații pentru generațiile viitoare.

Acces instantaneu la conținut educațional

Atâta timp cât este disponibilă o conexiune la internet, bibliotecile digitale sunt accesibile oriunde și în orice moment cu ajutorul unui simplu dispozitiv tehnologic, cum ar fi un PC, o tabletă sau chiar un smartphone. Acest lucru înseamnă că elevii și studenții pot consulta online cărți, imagini, videoclipuri și toate celelalte conținuturi educaționale fără a fi nevoiți să aștepte și să se deplaseze la cea mai apropiată bibliotecă sau librărie fizică. Ei pot face acest lucru într-un mediu formal, de exemplu la școală, sau se pot relaxa la domiciliul lor, obținând un acces instantaneu la informațiile de care au nevoie.

Lupta împotriva deteriorării

Stocarea digitală a cărților și, mai ales, a materialelor audio, rezolvă problema deteriorării. În bibliotecile traditionale, casetele audio și discurile de vinil sunt împărțite între mai mulți elevi și studenți, ceea ce pune problema de a suporta un număr mare de ascultări. Fotografiile fragile sau documentele vechi trebuie să reziste la mai multe predări și consultări, cu riscul de a fi supuse la spargeri sau alte deteriorări. Datorită digitalizării materialelor, este posibil să se acceseze conținuturile de câte ori are nevoie un student, folosind formate (mp3, imagini digitale, manuale online etc.) care sunt cu siguranță mult mai sigure de utilizat.

O regăsire mai ușoară a informațiilor

De-a lungul anilor, bibliotecile digitale au dezvoltat o serie de funcții de căutare – cum ar fi operatorii booleeni și de proximitate, trunchierea etc. – care facilitează accesul la informații și colecții de date, permițând studenților să efectueze căutări sofisticate pentru o varietate de interogări.

 

Datorită tehnologiilor intuitive ale motoarelor de căutare dintr-o librarie online – de exemplu, clasificarea sau extinderea automată a termenilor – chiar și utilizatorii începători pot începe să utilizeze bibliotecile digitale realizând căutările în mod independent. Și cel mai încurajator lucru este că, pe măsură ce colecțiile digitale se măresc, nivelul de sofisticare al acestor funcții de căutare crește exponențial.

Accesul în afara orelor de program

Una dintre principalele atracții ale unei biblioteci sau librării digitale este faptul că este potențial disponibilă 24 de ore pe zi. Prin urmare, a le oferi elevilor și studenților o modalitate de a accesa biblioteca chiar și atunci când biblioteca fizică poate fi închisă este o modalitate ușoară de a stimula implicarea lor în materie și învățare.

 

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media