Un caz de scarlatină şi unul de angină la Şcoala 2! DSP a făcut dezinfecţie totală în şcoală!

Cazul de scarlatină de la Şcoala Nr 2. Alexandru Brătescu Voineşti a fost diagnosticat pe 11 februarie la un copil din clasa a II-a. Din păcate, părinţii au trimis copilul la şcoală, deşi se află sub tratament cu antibiotice şi purta o branulă pentru administrarea acestuia. Cazul a creat panică mai ales printre părinţi.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului a întocmit imediat o listă cu contacţii copilului, a efectuat exudatul faringian pentru toţi copii şi a dezinfectat clasa. În urma analizelor a fost descoprit un caz de angină, boală provocată de acelaşi virus ca şi scarlatină şi 4 cazuri de purtători sănătoşi ai virusului. Toşi sunt sub tratament cu antibiotic şi sub supravegherea medicilor de familie. Ieri, seară, în toată şcoala s-a făcut dezinfecţie terminală. În acest moment focarul este închis.

 

INFORMAŢII DE BACKGROUND

Scarlatina este o boala infectioasa acuta produsa de streptococul betahemolitic din grupa A. Microbul se gaseste in gatul si nasul bolnavilor de scarlatina, convalescentilor netratati cu penicilina, bolnavilor cu angine streptococice si purtatorilor sanatosi. Calea de transmitere se face prin picaturi Flugge (contagiune directa), dar si prin obiecte contaminate sau particulele de praf ce contin germeni. Dupa o incubatie de 3-6 zile (limita intre 1-10 zile), boala incepe brusc cu febra mare, angina, cefalee si uneori varsaturi. Perioada preeruptiva este scurta(1-2 zile), dupa care apare eruptia, mai intai pe gat si torace. Ea se generalizeaza repede in 24 de ore. Eruptia este micropapuloasa cu fond rosu difuz, da senzatie aspra la pipait, producandu-i bolnavului prurit. Pe alocuri, unde pielea este mai subtire, pot aparea elementele prurice dispuse linear la nivelul plicii cotului si inghinei(semnul Grozovici-Pastia). Faciesul bolnavului cu scarlatina este caracteristic: buzele sunt rosii-carminate, obrajii rosii –palmuiti iar intre aceste zone congestive contrasteaza paloarea circum-nazo-orala(masca Filatov). Dupa cateva zile eruptia paleste, devine stacojie si dispare. Diagnosticul scarlatinei se stabileste pe date clinice, date epidemiologice si date de laborator. Dupa boala, se instaleaza o imunitate durabila care este numai antitoxica nu si antistreptococica. Profilaxia scarlatinei se face prin diagnostic si izolare,prin controlul contactilor si masuri in focar. La aparitia unui caz se iau masuri de izolare, de supraveghere a contactilor timp de 10 zile cu control clinic la 2-3 zile, cu recoltari de exudate faringiene si tratament cu penicilina a purtatorilor.

De asemenea se efectueaza dezinfectia de tip  continuu  si terminal in focarul de scarlatina.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro