Trichineloza, o boală care te poate omorî. Vezi atenţionarea DSP Dâmboviţa!

Distribuie:

Având în vedere că în sezonul rece multă lume consumă carne de porc din gospodaria proprie, specialiştii DSP Dâmboviţa vin cu recomandări de care să ţinem cont:

  • controlaţi trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodaria proprie sau de vînat, in centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare;
  • achiziţionaţi carne de porc numai din centrele comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
  • renunţaţi la obiceiuri culinare riscante (consum de carne sau preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic).

Trichineloza este o  boală răspândită în întreaga lume, determinată de un vierme nematod – Trichinela Spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimtomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot duce la deces datorită complicaţiilor pe care le produc.

Cum se manifestă boala

Manifestarea clinică a bolii depinde foarte mult de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării şi de rezistenţa organismului.

Semne clinice sunt : tulburări digestive(dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături) care apar la 1-2 zile de la consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale , însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Boala nu se transmite interuman. Persoanele care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele prezentate anterior trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.

De reţinut este şi faptul că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro