ortooxacell kiss2022.gif Flax

TÂRGOVIȘTE: Secția Ortopedie a fost organizată ca spațiu de primire a paciențior infectați cu COVID-19

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște (SJUT), dr. Claudiu Dumitrescu, directorul medical, dr. Andrei Tomescu, și medicul epidemiolog Răzvan Berechet au analizat astăzi modul în care Secția Ortopedie a fost organizată ca spațiu de primire a paciențior infectați cu COVID-19. În acest sens, s-au depus eforturi în vederea amenajării unei secții ATI care să poată face față solicitărilor din perioada următoare.

Pavilionul a fost modernizat și organizat pe trei circuite care să răspundă normelor de protecție și igienă pentru personalul medical, dar și în ce privește tratamentul aplicat pacienților infectați cu Coronavirus. În plus, această secție a fost echipată cu panouri de comandă și control, care permit personalului medical să supravegheze și să asiste pacienții, la cele mai înalte standarde de siguranță.

Pavilionul este dispus pe două nivele și conține în total 36 paturi, din care 6 paturi de terapie intensivă.

Circuitul personalului a fost gândit în așa fel încât să se încadreze în zone diferite de risc, de la mic la mare, atunci când se face accesul, și invers, la ieșire, zonele fiind marcate în culorile verde, galben și roșu.

La etajul întâi, s-a înființat și un spațiu de odihnă pentru personal.

Dr. Claudiu Dumitrescu, managerul SJUT: Secția Ortopedie va funcționa ca un mic spital, aproape independent de restul spitalului. Felicit epidemiologii spitalului pentru modul în care au gândit acest spațiu. A fost o muncă de aproximativ 3 săptămâni, dar ne mândrim cu ceea ce am reușit să facem. Investiția nu a fost mică. Nu pot prezenta suma exactă la acest moment, dar aici o contribuție majoră au avut-o donațiile pe care le-am primit, urmare a apelului făcut de președintele consiliului județean și ca atare, rezultatele au fost deosebite. Am modernizat cele trei săli de operație existente, am organizat două saloane de terapie intensivă cu șase paturi ultramoderne – cu ventilatoare, monitoare, stații și centrale de monitorizare a parametrilor, centrale de vizualizare a pacienților. Am schimbat ușile cu unele transparente, astfel încât personalul să nu intre de foarte multe ori la pacienți, iar gradul de expunere să se reducă, întrucât protecția personalului este prioritară în aceeași măsură ca îngrijirea pacientului”.

Răzvan Berechet, medic epidemiolog în cadrul SJUT: Circuitele de la Pavilionul Ortopedie au fost gândite pe 3 zone: o zonă verde, cu risc scăzut, în care se va face accesul personalului direct de afară, pentru echipare; o zonă galbenă, intermediară, cu risc mediu, între zona verde și zona roșie, cu pacienți. În această zonă galbenă, personalul se dezechipează când vine din zona roșie, după ce a îngrijit pacienți COVID-19 pozitivi și, respectiv, zona roșie – zonă cu risc crescut, în care se află pacienții și unde sunt și alte cabinete ale personalului; în aceste locații din zona roșie, tot personalul va purta echipament de protecție complet. Dacă ar trebui să rămână în echipamentul de spital, personalul va urma obligatoriu circuitul invers, adică: zonă roșie, zonă galbenă (dezechipare și rămânere în echipament de spital), iar apoi trecerea în zona verde. La parter avem 6 paturi de terapie intensivă, destinate pacienților cu afecțiuni severe și critice, care au nevoie de ventilație mecanică și intubație. De asemenea, sunt prevăzute rezerve cu câte un pat și cu două paturi atât la parter, cât și la etaj. În rest, celelalte paturi sunt în număr de 30 pentru pacienții care au COVID-19 și care sunt și urgențe medico-chirurgicale. Practic, sunt 30 de paturi și 6 ATI”.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a felicitat conducerea spitalului județean pentru eforturile pe care le-a făcut în organizarea Pavilionului Ortopedie: Am ținut să fiu astăzi prezent aici, alături de conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, pentru că, așa cum probabil opinia publică știe, avem situația din comuna Răcari, unde 40 de persoane sunt infectate. Problema este că toți acești pacienți au fost transportați astăzi la Secția de Boli Infecțioase din Municipiul Târgoviște. Am gândit acest circuit împreună cu colegii de la spitalul județean tocmai pentru că ne-am așteptat să avem o incidență a cazurilor de Coronavirus, dacă nu mare, cel puțin la un nivel mediu în Județul Dâmbovița, iar colegii de la SJUT au întreprins această acțiune, și anume au gândit un circuit autonom, complet separat. Îi felicit pentru ceea ce au reușit să facă și, de asemenea, vreau să le mulțumesc tuturor acelora care ne-au sprijinit prin donații, care au constat atât în aparatură medicală și echipamente, cât și financiar, pentru că foarte mulți sponsori generoși au donat bani. Vreau să îi felicit pentru faptul că au dat dovadă de solidaritate și să îi asigur pe cetățenii din Județul Dâmbovița că suntem aproape de ei, să aibă garanția că se face tot ceea ce este omenește posibil, la un nivel ridicat de tehnologie și cu un risc minim de infectare.”

 

Biroul Comunicare, Relații Externe

al Consiliului Județean Dâmbovița

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media