Sfaturi Hyperici: Rinita alergică. Prevenție și tratament

Alergiile afectează mulţi pacienţi dâmboviţeni, care se plâng de manifestări dintre cele mai neplăcute şi necesită îngrijiri speciale. Rinita alergică este, cu atât mai mult, o problemă, ea reprezentând o reacție exagerată a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. “Practic, sistemul imunitar reacționează la substanțe normale ca și cum ar fi nocive. Se produc inflamații grave, care, netratate, se pot croniciza. Printre simptome putem enumera strănutul, rinoreea (secreții nazale apoase), senzația de prurit pe interiorul gâtului, accese de tuse, lăcrimare abundentă, prurit ocular, nazal și al urechilor”, explică farm. Carmen Holban, director asociat al lanţului de farmacii Hyperici.

Rinita sezonieră este cea mai des întâlnită, ea apare primăvara și ține câteva luni, dispărând de la sine la începutul sezonului rece. Polenul este una dintre substanțele care o declanșează cel mai adesea. Poate fi asociată cu o conjunctivită.

Rinita profesională, mai rară, este declanșată de anumite substanțe alergene prezente la locul de muncă. Se poate agrava destul de mult atunci când apare, iar pacientul este, de multe ori, forțat să își schimbe locul de muncă sau meseria (în cazul în care substanța este strict legată de meserie).

Rinita perenă este cea mai gravă dintre toate, persistând tot timpului anului. Reacția este dată de alergeni obișnuiți în mediu, cum ar fi praful, mucegaiul, acarienii sau părul de animale. Poate fi asociată cu astmul.

Factori de risc și de agravare a bolii:

• ereditatea (șansele cresc dacă în familie există cazuri de afecțiuni alergice de orice fel),

• expunerea repetată la substanțe alergene sau la fumul de țigară (mai ales în primii ani de viață ai copilului),

• abuzul de spray-uri nazale,

• parfumurile,

• poluarea.

Prevenție

Putem preveni într-o mică măsură prin eliminarea completă a factorilor de risc sau prin tratamente. Medicația alopată are nenumărate efecte adverse și apelând la ea putem reduce simptomele, dar nu putem trata niciodată boala. Din păcate, însă, putem declanșa, în timp, alte probleme în organism. Prevenția pe care o putem face acasă ține de eliminarea, pe cât posibil, a factorilor care ar putea declanșa o criză, dar e ușor imposibil uneori. Dacă praful îl putem șterge zilnic acasă, dacă lenjeria o putem spăla la 60˚C, dacă putem să nu intrăm în locuri în care se fumează, nu putem, cu toate astea, să eliminăm polenul din natură și nici poluarea sau să nu intrăm în nici un spațiu în care pot exista substanțe alergene, asta ar conduce la izolare totală.

Pentru mai multe recomandări specialiştii Hyperici îşi întâmpină pacienţii în farmaciile din judeţ.


Regata

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro