O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Șofatul în sarcină

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

Sarcina este o perioadă frumoasă în viața unei femei, însă ea impune anumite restricții. Șofatul nu este neapărat una dintre ele. Nu este interzis ca femeia însărcinată să urce la volan, dar sunt situații în care conducerea autovehicolului este de evitat. Am discutat aceste aspecte cu dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu experiență de peste 20 de ani în Maternitatea din Târgoviște.

Șofatul poate fi obositor în timpul sarcinii. Opririle dese pentru a merge la toaletă sau poziția incomodă sunt principalele motive pentru care unele gravide preferă să nu conducă. Dacă nu sunt probleme medicale, grețuri sau amețeli, medicii însă nu interzic șofatul în timpul sarcinii. În schimb recomandă evitarea acestei activități în ultimul trimestru de sarcină, când travaliul se poate declanșa oricând.

Cât privește centura de siguranță, chiar dacă legislația permite ca femeile însărcinate să nu o poarte putând fi incomodă, este bine a fi purtată de gravide. Pentru mai mult confort și siguranță, centura se poziționează dedesubtul burticii, iar partea superioară a centurii trebuie să treacă perfect peste umăr și printre sâni. Poziționarea centurii în jurul stomacului sau deasupra burticii este mai confortabilă, dar implică mai multe riscuri, pentru că la un impact în mers, palcenta s-ar putea separa de uter ceea ce ar pune în pericol fătul.

Înainte de a decide dacă se urcă sau nu la volan, o gravidă trebuie să discute cu medicul ce îi urmărește sarcina.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Interzis la solar!

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Picăturile de nas, interzise?

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Păr vopsit? Mai bine nu!

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro