O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Sarcina oprită din evoluție

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Sarcina oprită în evoluţie este una dintre cele mai frecvente complicaţii ale sarcinii. Chiar dacă nu pune probleme la început, cauze ce țin de mamă, făt sau agenți externi pot produce întreruperea evoluției sarcinii. Din păcate simptomele sunt puține, ea fiind depistată în timpul examenului ecografic. “Există anumite semne premonitorii precum întârzierea de creștere a fătului, limitarea mișcărilor fetale, placentă îmbătrânită, scăderea lichidului amiotic”, explică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie și director medical la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.

Cauzele opririi din evoluție a sarcinii sunt de mai multe tipuri. Cele mai comune sunt cauzele materne, precum infecții, trombofilie, incompatibilitate în sistem RH, disfuncții metabolice – diabetul zaharat, afecțiuni hepatice, malformații locale în sfera genitală. Se adaugă de asemenea cauze fetale precum anomalii cromozomiale și malformații fetale. “Depinde și de trimestrul în care se întâmplă oprirea sarcinii din evoluție. În primul trimestru, cauza poate fi intervenția diferiților agenți externi precum radiații, medicamente, expunerea la diferite substanțe toxice, fumatul, sarcini multiple”, specifică doctorul.

Dacă organismul nu elimină singur fătul avortat, medicul va recurge la chiuretaj sau cezariană.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro