O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Sarcina extrauterină – pericole

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la redactie@gazetadambovitei.ro .

 

Sarcina extrauterină rezultă in urma implantării ovulului fecundat în altă parte decât în mucoasa uterină. El se poate implanta în ovare, cavitatea abdominală sau trompele uterine, aceasta din urmă reprezentând 95% dintre cazurile de sarcină extrauterină.

O sarcină extrauterină poate fi descoperită întâmplător, fără niciun fel de manifestare sau poate avea o simptomatologie cu dureri abdominale şi sângerare masivă. “Diagnosticul este de multe ori destul de pervers, dacă simptomatologia este săracă.

În afară de lipsa menstruaţiei, gravida poate să simtă semne de sarcină un pic mai puţin ponunţată decât la o sarcină normală, motive pentru care trebuie să meargă la medic”, spune dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu experienţă de peste 20 de ani în maternitatea din Târgovişte.

Sarcina extrauterină nu poate fi prevenită, dar este deosebit de important să se intervină cât mai repede în remedierea situaţiei, riscurile mergând până la moartea pacientei.

Cât priveşte tratamentul, există două posibile variante. “Se poate trata medicamentos, în cazurile ideale şi chirurgical, în cele uzuale. Operaţia poate fi pe cale laparoscopică – operaţie minim invazivă sau o intervenţie chirurgicală cu incizie clasică”, explică medicul specialist. Însă, chiar dacă operaţiile caută cât mai mult să conserve trompa, riscul de a face o sarcină extrauterină tot în locul acela este unul mare datorită cicatricei survenite.

La nivel mondial, frecvenţa de apariţie a sarcinii extauterine este de 1 la 100, însă este principala cauză de mortalitate maternă, drept pentru care este recomandat ca, la primele semne, femeia să meargă la medic pentru a primi diagnostic şi tratament.

 

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro