O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Cordon ombilical în jurul gâtului copilului? Iată ce trebuie să știi!

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Cordonul ombilical este calea prin care oxigenul și nutrienții ajung la făt. Circulara pericervicală de cordon ombilical, după cum este denumită medical situația în care cordonul este înfășurat în jurul gătului fătului/copilului este o problemă ce îngrijorează, chiar înfricoșează multe viitoare mămici. Ele trebuie să știe că incidența este mare și uneori problema se rezolvă de la sine. „Circulara pericervicală  este o situație frecvent întâlnită și se diagnostichează ecografic, mai ales cu un ecograf care conține și un Doppler. Dacă este prezentă spre finalul sarcinii putem considera că este definitivă, dar la o sarcină de 4-5 luni, dacă se înfășoară cordonul ombilical în jurul gâtului, se poate și desfășura dat fiind că fătul se mișcă în toate direcțiile” explică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Din fericire, cu excepția unor cazuri aparte, lucrurile nu stau atât de grav precum par, iar copiii pot fi născuți și pe cale naturală, fără probleme, circulara de cordon nefiind o contraindicație pentru nașterea naturală. „Impactul nu este unul foarte negativ asupra copilului. Problema se pune în timpul travaliului, în timpul nașterii. Dacă gravida va naște pe cale naturală, trebuie urmărită starea fătului, să nu intre într-o suferință, să nu-l sugrume. Situația dramatică este atunci când cordonul este foarte scurt. Dacă se alterează starea fătului în timpul travaliului, se alege cezariana de urgență. Există și circulare cu de două ori sau chiar de trei ori înfășurate în jurul gătului. Am avut astfel de situații și copilul a fost născut pe cale naturală”, adaugă doctorul.

Există însă și complicații care nu se văd ecografic. Este vorba despre nodul de cordon, care poate pune în pericol sarcina, dacă este strâns. „În mișcările lui dezordonate, fătul se poate băga printr-o buclă și se poate face un nod de cordon. Dacă se strânge nodul în timpul sarcinii, este într-adevăr o problemă. Dar acestea sunt situații extrem de rare, am întâlnit și în practică și din păcate nu se pot diagnostica înainte de naștere”, precizează dr. Andrei Tomescu, medic specialist cu 27 de ani de practică.

Studiile arată că o treime din bebeluși se nasc cu cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului și, în afara situațiilor de excepție, dezvoltarea ulterioară a copilului nu este afectată.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro