O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Insuficiența renală în sarcină

Gazeta Dâmboviţei vă propune o rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

Ca și toate celelalte aparate și siteme, aparatul urinar suferă transformări în sarcină. Înțelegerea schimbărilor care survin este esențială pentru înțelegerea modificărilor patologice ale rinichilor gravidei. “Transformările sunt legate pe de o parte de compresia pe care o face uterul gravidei asupra diferitelor organe și formațiuni începând cu parenchimul renal, bazinet, artere, vene renale, uretere, vezica urinară și de cele fiziologice în eliminarea urinei și așa mai departe. Insuficiența renală apare în condițiile în care la aparatul urinar aparent sănătos există o afecțiune preexistentă pe care sarcina o poate agrava până la insuficiență renală și chiar dializă”, explică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Situația este una delicată, putând pune în pericol viața mamei. “Modificările metabolice pot afecta cursul normal al sarcinii care de multe ori trebuie chiar întrerupt tocmai pentru a împiedica evoluția bolii, firește în interes matern. Ca să salvezi mama, poți să scoți copilul la o vârstă rezonabilă. Peste 6 luni, nu mai este o problemă chiar și la noi, în Târgoviște, pentru că avem maternitate de gradul III”, adaugă medicul.

O gravidă cu insuficiență renală trebuie mai atent monitorizată. “Este nevoie de investigații suplimentare făcute în timpul sarcinii și o igienă a sarcinii riguroasă”.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 22 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Citeste și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Cum se tratează infecţiile urinare?

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Aritmia cardiacă în sarcină

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Diabetul gestaţional

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro