Începând cu 1 noiembrie, românii cu boli grave riscă să nu-și mai găsească medicamentele în farmacii

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a răspuns, în cadrul dezbaterii organizată de DC Media Group, unei întrebări legate de o chestiune delicată din sistemul sanitar din România, o situaţie care ar putea exploda în luna noiembrie a acestui an.

Problema „bombei cu ceas care stă să explodeze în luna noiembrie”, se referă la situaţia celor 128 de molecule care nu au cum să mai ajungă în farmacii, dintre care 30 nu au nici înlocuitor începând cu luna viitoare.

Ministrul Sănățății nu a putut da un răspuns concret în privința medicamentelor care vor dispărea de pe piață.

„Există propuneri care mă aşteaptă pe masă, când mă întorc la minister după Şedinţa de Guvern. Nu pot să dau un răspuns concret. Cert este că cele 30 de medicamente care nu au înlocuitor nu vor dispărea de pe piaţă. Deci am cerut trei variante, ca de fiecare dată, şi vă asigur că nu se va întâmpla. (…) Am avut o discuţie cu mai mulţi factori politici. În momentul în care am promovat această chestiune a început războiul: ‚PSD doreşte să omoare pacienţii, doreşte să mărească preţul la medicamente’. Există posibilitatea de a modifica urgent prin ordin de ministru astfel încât lucrurile să intre în normal. Ipocrizia de care unii din clasa politică au dat dovadă a stopat anumite proiecte care ar fi putut fi absolut benefice”, a declarat Sorina Pintea, conform capital. ro

128 de medicamente nu se vor mai găsi în farmacii de la 1 noiembrie. Sunt tratamente prescrise românilor diagnosticaţi cu boli grave, precum cardiovasculare, diabet ori cancer. Pentru aproximativ 30 dintre ele nu există alternativă.

Deja există o criză majoră a medicamentelor importante, a celor oncologice, precum Cisplatin, Tamoxifen, Fluorouracil sau Flutamidă, care se găsesc din ce în ce mai greu.

Printre medicamentele cu risc major de a scadea sub limita profitabilitatii si de a disparea de pe piata se numărau în anul 2018:

Tamoxifenul (tumori de san), Bleomicina (leucemie, afectiuni hematologice), Fluorouracil (cancer), Cisplatin (cancer), Flutamida (cancer), Memantine (dementa), Gentamicinum (infectii germeni rezistenti intra-spitalicesti), Theophyllinum (astm), Captopril (hipertensiune, insuficienta cardiaca), Furosemid (insuficienta cardiaca, ciroza hepatica), Ranitidina (afectiuni gastrointestinale)și Indapamida (afectiuni cardiovasculare), conform ziare. com

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro