ortooxacell kiss2022.gif Flax

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Contraargument pentru nașterea în apă

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Teama de a naște natural le determină pe viitoarele mămici să caute tot felul de soluții care să le înlesenască acest moment ce se anunță dureros. În acest context, nașterea în apă este o metodă atractivă, care a câștigat tot mai mult interes pe baza teoriei că travaliul în apă este mai ușor, iar tranziția fătului în lumea exterioară este facilitată pentru că el provine dintr-un mediu acvatic. Dar, deși este prezentată ca o metodă revoluționară, nașterea în apă nu este atât de dezvoltată în rețeaua de maternități și clinici private din lume, ceea ce ridică semne de întrebare medicilor specialiști. „Dacă era o metodă așa de avantajoasă, ar fi fost răspândită în clinicile și spitalele de peste hotare. Eu, de câte ori am fost la congrese în Occident nu am auzit despre nașterea sub apă. Poate că există, dar cu siguranță nu este atât de răspândită cum probabil susțin unii. Personal, nu am auzit de nașterea în apă decât la Brașov” spune dr. Andrei Tomescu, un medic cu experiență de mai bine de 22 de ani în domeniul obstetrică-ginecologie. „Am avut paciente care au născut sub apă, dar puține, le pot număra pe degetele de la o mână și experiența lor nu poate constitui un feedback destul de solid. Nu am nici date, pentru că subiectul nu a fost niciodată abordat la congrese, noi doctorii nu am fost niciodată instruiți în acest sens” adaugă medicul care are unele rezerve privind această metodă. „Cred că suprimă durerea, dar este și impropriu. Poate favoriza infecții” consideră medicul specialist. Gravidele care iau în calcul această metodă trebuie să analizeze atent toate aspectele.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 21 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media