ortooxacell kiss2022.gif Flax

DSP Dâmboviţa: Vaccinurile ajută la creşterea imunităţii. Dâmboviţenii nu ar trebui să le respingă

Medicii dâmboviţeni s-au confruntat şi ei cu opunerea la vaccinuri, în general şi a vaccinului antigripal, în special a oamenilor. Există o scădere a acceptabilităţii vaccinării la nivel internaţional, pe care cei din domeniu o explică prin nepromovarea educaţiei pentru sănătate. Conform studiilor, românii preferă să consulte internetul, decât medicul, în cazul problemelor de sănătate. De aceea, reprezentanţii DSP Dâmboviţa doresc să atragă atenţia asupra importanţei vaccinării, în general şi în special în cazul gripei, care are o rată a mortalităţii destul de însemnată.

“Niciodată nu utilizăm un vaccin identic cu cel din sezonul precedent”

Specialiştii instituţiei se află în perioada de monitorizare a cazurilor de afecţiuni, în urma cărora se va stabili structura noului vaccin antigripal. “Pe 29 septembrie 2014 a început sezonul de supraveghere a gripei şi a infecţiilor respiratorii acute. Se urmăreşte să ştim ce circulă şi cât circulă pentru a vedea care va fi structura antigenică a noului vaccin. Niciodată nu utilizăm un vaccin identic cu cel din sezonul precedent. Anul acesta, la fel ca şi anul trecut, avem un vaccin trivalent, numai că are două tulpini A şi o tulpină B, spre deosebire de sezonul precedent 2013-2014, când s-a schimbat una din tulpinile A”, a precizat dr. Rodica Stancu, medic epidemiolog în cadrul DSP Dâmboviţa.

Gripa este o afecţiune care poate crea complicaţii. Diferenţa faţa de o răceală o dă febra, simptom care ar trebui, spun medicii, să fie motivul pentru care pacientul să meargă la doctor. În acest sezon, în Dâmboviţa, din 10 cazuri posibile de gripă, 7 au fost confirmate în urma analizelor la Institutul “Cantacuzino”.

Vaccinul antigripal este, spun reprezentanţii DSP, util în creşterea imunităţii prin rezistenţa pe care o dă la virusuri şi nu ar trebui să existe reticenţă la administrarea lui. Grupele de persoane care beneficiază de acest vaccin sunt bolnavii cronici, gravidele, personalul medico-sanitar, persoanele rezidente în instituţiile de ocrotire socială şi persoanele de peste 65 de ani. În acest sezon, Dâmboviţa a primit 15150 de doze de la Ministerul Sănătăţii, reprezentând 21% din solicitarea DSP. Din acest total, 198 de doze au rămas neraportate, cele mai multe vaccinuri fiind administrate persoanelor de pese 65 de ani (6550) şi bolnavilor cronici (6234). Vaccinul antigripal poate fi solicitat şi în farmacii.

Distribuie:

2 comentarii la „DSP Dâmboviţa: Vaccinurile ajută la creşterea imunităţii. Dâmboviţenii nu ar trebui să le respingă”

  1. Cred ca exista aceasta reticenta fata de vaccinurile antigripale pentru ca intotdeauna s-au mediatizat reactiile adverse, iar promovarea lor a lipsit aproape cu desavarsire. Oricum exista de ceva timp o rezerva a populatiei la tot ce inseamna vaccin, inclusiv pentru cei mici. Poate daca s-ar crea niste sesiuni de educare pentru a intelege beneficiile directe, oamenii le-ar accepta si chiar folosi.

  2. Nu intotdeauna vaccinul antigripal este fara urmari: pt persoanele alergice la oua, cu probleme ale sistemului imunitar este contraindicat! Pt personalul din spitale, batrani, cei cu sensibilitati respiratorii este chiar indicat! Iat pt toti ceilalti nu este necesar ci la libera alegere!

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media