ortooxacell kiss2022.gif Flax

Dr. Iulia Stanciu, director Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița: ,,Pe donarea de plasmă Covid zilnic avem între 2-6 donatori, iar programările sunt până pe 23 decembrie 2020’’

Recoltarea de plasmă Covid, de la pacienții care s-au vindecat de această afecțiune, a devenit deja  o  activitate curentă a Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița! Pentru a se evita aglomerarea, dar și intersectarea cu ceilalți donatori, persoanele care s-au înscris pentru donarea  de plasmă Covid au fost programate până în preajma Crăciunului.

Potrivit directorului Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, dr. Iulia Stanciu, pe donarea de plasmă se prezintă zilnic între 2 – 6 persoane,  dar nu toată lumea care vine la centru reușește să finalizeze procedura… O altă constatare a specialiștilor Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița este că există și  persoane care au trecut prin infecție, dar care nu au dezvoltat deloc anticorpi.

,,În continuare programăm zilnic donatori de plasmă la Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița. Din sângele total procesăm două preparate, concentrat eritrocitar și plasma de Covid care ia altă direcție în sensul că ea se supratestează la București și în momentul în care ne vin rezultatele vedem unde se duce plasma asta,  ce indicații are. În continuare avem plasme care sunt hiperimune, sunt și plasme cu mai puțini anticorpi, dar și deloc. Am avut și surpriza ca oameni care au trecut prin infecție să nu dezvolte anticorpi deloc, să fie negativi la anticorpi.

Oricum riscul de reinfectare  există la toți cei  care au trecut prin boală, mai devreme sau mai târziu. Sper că nu devină sezonieră, dar încă nu există o concluzie clară, suntem parte dintr-un studiu, pentru că la ora actuală nu poți să tragi niște concluzii sau să faci niște corelații. Pe donarea de plasmă Covid zilnic avem între 2-6 donatori , iar programările sunt până pe 23 decembrie 2020. Aceștia nu rămân în acest număr, pentru că unii nu fac față în primă instanță recoltării, unii nu au fost donatori niciodată și ori au probleme la triaj, de exemplu au o hemoglobină mai mică sau ceva în antecedentele lor nu ne lasă să facem  recoltarea.

Deci aceștia nu trec mai departe. Există mai multe etape, trebuie să treci de momentul donării și apoi trebuie să treci de validarea pe care o facem tuturor donatorilor, din perspectiva markerilor virali, și apoi mai este o etapă în care probele de plasmă recoltate pleacă la București și așteptăm timp de două săptămâni, poate și mai mult, rezultatele la aceste plasme care rămân în caratină la noi. Se validează într-adevăr, dar nu putem să spunem că avem un stoc de plasmă…

Multe dintre ele sunt cu anticorpi de sub 1 pe 80, nu e rău pentru că ele sunt folosite oricum, dar numai plasmele hiperimune  merg către pacienții intubați. Plasmă hiperimună nu există nicăieri pe stoc, noi o validăm și apoi  o expediem, dacă nu are nevoie Dâmbovița, vin colegii și ne-o cer. Constanța a luat mult de la noi, a luat și Clujul, și Aradul. Plasma hiperimună trebuie expediată acolo unde există o urgență, oriunde în țara asta. Ea se poate și stoca, desigur, dar încă nu am ajuns niciunul dintre centre să avem stoc de plasmă hiperimună’’, a declarat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, dr. Iulia Stanciu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media