Directorul CAS Dâmbovița: ”Este posibilă acordarea serviciilor medicale și în afara cardului de asigurări sociale de sănătate”

Cardul național de sănătate a devenit obligatoriu de la data de 1 mai, dată după care s-a creat o adevărată isterie în rândul asiguraților care nu l-au primit încă, dar și al celor care l-au primit și nu știu cum să-l utilizeze.

Astăzi, într-o conferință de presă, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Alexandra Stan, a explicat ce trebuie să facă persoanele asigurate care nu au primit încă cardul de sănătate și au nevoie de el pentru a beneficia de servicii medicale.

Pe data de 30 aprilie, au fost publicate două acte normative: unul de modificare a normelor metodologice de aplicare a contractului cadru pentru 2015 și altul de modificare a normelor tehnice de realizare a programelor de sănătate, conform cărora acordarea serviciilor medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale se face în baza cardului, cu excepția situațiilor în care persoanele nu pot prezenta cardul de asigurări sociale de sănătate sau acesta nu poate fi utilizat. Prin modificarea acestor acte normative s-a creat baza legală pentru a asigura accesul la servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale a persoanelor asigurate care, din anumite motive, nu pot prezenta cardul sau nu se poate utiliza cardul. Astfel, la prezentarea unui cetățean sau a unei persoane pentru acordarea de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale, furnizorul de servicii medicale aflat în relație contractuală cu casa solicită persoanei dovada calității de asigurat, respectiv cardul național de asigurări sociale de sănătate, adeverința de asigurat pentru persoanele care din anumite motive de conștiință religioasă au refuzat primirea cardului sau adeverința înlocuitoare de card, în cazul în care persoana a pierdut cardul, i-a fost furat sau deteriorat sau din motiv de greșeli de redactare a cardului. În situația, deci, în care asiguratul nu poate prezenta cardul  furnizorul de servicii medicale va accesa aplicația de pe site-ul Casei Naționale și a verifica calitatea de asigurat. În funcție de calitatea persoanei respective i se vor acorda servicii din pachetul de bază sau din pachetul minimal. Așadar, este posibilă acordarea serviciilor medicale și în afara cardului de asigurări sociale de sănătate-Alexandra Stan, director Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmbovița

Aceasta spune că se întâmplă foarte des să apară probleme în ceea ce privește aplicația informatică utlizată de farmacii și cea utilizată de Casă, ceea ce duce la eliberarea greoaie a prescripțiilor medicale.

La acest moment, în județul nostru, din cele 529.000 carduri de sănătate emise la nivelul județului, s-au returnat la nivelul Casei de Asigurări 12.541. Dintre acestea, s-au distribuit medicilor de familie 4600 de carduri, iar persoanelor asigurate, care s-au prezentat la ghișeele Casei de Asigurări, 1500.

Directorul CAS Dâmbovița spune că, pentru furnizorii speriați că nu li se vor deconta  serviciile medicale, spune că este posibilă încheierea unui act adițional în care să se stabilească acest lucru, chiar și în absența cardului.

Se pare că sunt persoane asigurate ale căror carduri au fost emise, dar nu se găsesc nici la Casa de Asigurări de Sănătate, nici la Poștă, iar directorul CAS Dâmbovița spune că cererile asiguraților au fost transmise Oficiului Județean de Poștă, care va trebui să prezinte situația cardurilor în termen de șapte zile. Pentru fiecare card pierdut, poșta va plăti de 10 ori contravaloarea acestuia.

Asigurații trebuie să mai știe că nu este necesară activarea cardului cât mai repede la medicul de familie, pentru că acesta se va activa în momentul în care asiguratul va avea nevoie de servicii medicale.

De asemenea, cei care doresc pot solicita la medic inscripționarea pe card a datelor medicale personale, precum cele referitoare la RH și grupa sangvină și a acceptului de a-și dona organele după deces.

Se pare că, potrivit spuselor reprezentanților CAS Dâmbovița, la acest moment, toți furnizorii de servicii medicale din județ au cititoare de carduri.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro