Deputat PSD Dâmboviţa, Carmen Holban: Euthyrox, medicamentul problemă din farmacii

Chiar dacă s-au tras numeroase semnale de alarmă, iar autorităţile au promis că vor rezolva problema, Euthyrox-ul, medicamentul necesar persoanelor care suferă de afecţiuni ale glandei tiroide continuă să lipsească din farmaciile din judeţul Dâmboviţa, iar situaţia este similară la nivel naţional! Deputatul PSD Dâmboviţa, Carmen Holban a declarat astăzi că Euthyrox-ul se primeşte în cantităţi nesemnificative, respectiv 2-3 cutii pe o farmacie, în condiţiile în care autorităţile vorbesc de un import masiv de Euthyrox.

„Dacă îl auziţi pe d-ul ministru, în toate emisiunile televizate, acesta spune că s-a făcut un import masiv de Euthyrox. Această cantitate pare foarte mare când vorbeşte pe număr de cutii, dar dacă împărţim numărul de cutii la numărul de farmacii existente în România s-a ajuns ca în fiecare farmacie să existe  două, maxim trei cutii. Gândiţi-vă că pe o prescripţie medicală, care se poate elibera pe trei luni,  pacientul trebuie să ia o cantitate de 90 de comprimate. Deci nici măcar pentru membrii familiei nu ar putea o farmacie să asigure un necesar. Practic nu există. Această problemă am semnalizat-o de multe ori, am spus-o şi am discutat-o şi în conferinţele de presă, nu s-au luat măsuri, dar sper să se ia. Eu m-am bucurat foarte tare când am auzit că nu se mai face export paralel.

Consideram că exportul paralel era o portiţă prin care multe medicamente necesare în ţară plecau în străinătate tocmai pentru a duce la o sursă de îmbogăţire a celor care fac export. Sigur că mă deranja foarte mult asta pentru că în fiecare zi mă confruntam cu discuţii pe cazuri de pacienţi care nu aveau tratament, pentru că nu numai Euthyrox-ul este medicamentul deficitar. Există foarte multe alte medicamente care lipsesc, sunt medicamente pentru diabetici care lipsesc, sunt medicamentele uzuale. Ştiţi ce înseamnă lipsa unui medicament la diabetic, dar şi aici în cazul Euthyrox-ului? Deci ne confruntăm în continuare cu această problemă. Deşi ne promite d-ul ministru că va lua măsuri, nu am văzut nicio măsură până acum”, a declarat deputatul PSD de Dâmboviţa, Carmen Holban, farmacist de profesie.

Euthyrox-ul sirop… o variantă „greu de dozat”

 

Parlamentarul dâmboviţean recunoaşte că, din păcate, medicamentul Euthyrox nu poate fi înlocuit cu un altul, la fel de eficient, care să aibă aceeaşi substanţă activă, aşa cum se întâmplă cu alte medicamente care lipsesc în prezent de pe piaţa de profil, acesta fiind şi motivul pentru care pacienţii sunt foarte îngrijoraţi. De asemenea, Carmen Holban spune că există şi varianta de Euthyrox sub formă de sirop, numai că acesta este foarte greu de dozat, pentru că, în opinia sa, „una este să administrezi un comprimat şi alta este să dozezi o soluţie”.

„La Euthyrox-ul nu există alternativă să putem da un alt medicament, aici este problema. Dacă la alte tipuri de diagnostic, pentru acelaşi tip de diagnostic avem mai multe medicamente sau există mai multe medicamente cu aceeaşi substanţă activă, cu Euthyrox-ul nu ne putem încadra în acest caz. Este adevărat că a apărut forma de sirop pe care o putem doza, sigur mult mai greu, mult mai dificil, pentru că una este să administrezi un comprimat şi alta este să dozezi o soluţie. Plus că este foarte greu, una este să-ţi iei un flacon comprimat în geantă şi să pleci la serviciu şi alta este să mergi cu sticla de sirop care este mult mai greu… în administrare. Am făcut demersuri peste demersuri şi noi, ca farmacişti, şi Colegiul Farmaciştilor, şi pacienţii, cu toţii suntem într-un strigăt total pentru trezirea oamenilor care trebuie să se trezească”, a precizat deputatul PSD de Dâmboviţa, Carmen Holban în conferinţa de presă online de astăzi de la partid.

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro