Dâmboviţa: Vaccinul HPV… în cabinetele medicilor de familie

Vaccinul împotriva HPV a fost inclus în Programul Naţional de Vaccinare, fiind gratuit!  Vaccinul HPV contra infecţiei cu Human Papiloma Virus  previne infecţia cu anumite tipuri de viruşi papiloma uman. Acordul cadru încheiat de Ministerul Sănătăţii cu furnizorul, pentru o perioadă de patru ani, prevede ca numărul dozelor de vaccin anti HPV să poată fi suplimentat până la 2.100.000 de doze, în funcţie de cerere şi derularea campaniei de vaccinare. Vaccinarea gratuită se face în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani care au solicitat în anii 2017 şi 2018 vaccinarea la medicii de familie. De asemenea, şi fetele care au trecut de această vârstă vor fi vaccinate dacă au solicitat acest serviciu. Vaccinarea, alături de screening, poate reduce povara generată de cancerul de col uterin.

„Avem toate vaccinurile, chiar şi pe cel care se adresează copiilor de 14 ani, care a venit luna trecută… Dar a venit şi vaccinul HPV. Acesta este un vaccin care protejează împotriva cancerului de col uterin, care poate să apară la orice vârstă. La noi, la început, în urmă cu peste 10 ani… lumea era reticentă, a fost chiar o anticampanie… care s-a dus împotriva acestui vaccin.  Acum am avut succes, bineînţeles că părinţii au fost chestionaţi, au făcut o cerere şi în baza cererii noi am înscris fetiţele în program, dar s-a constatat că acest vaccin poate fi făcut la orice vârstă, pentru că el te protejează după ce l-ai făcut… Vaccinul HPV a venit în luna mai în cabinetele medicilor de familie. Cel pentru copii de 14 ani a venit în aprilie, pentru toate restanţele care au existat.

Referitor la vaccinul HPV, de pe lista de pacienţi, noi am extras fetiţele care aveau între 11 şi 14 ani la momentul respectiv, le-am adăugat pe cele care fac 18 ani, iar aceste cereri au fost duse la un anumit interval de timp la DSP Dâmboviţa care face cerere la Ministerul Sănătăţii… până când primeşte vaccinul HPV. Noi avem vaccinul HPV în Programul naţional de imunizare. Eu am 16 fetiţe care intră în acest program, pentru că sunt cele de anul trecut, care au fost înscrise. Ni s-a spus, din 2018, să facem tabel şi să ştiţi că mămicile nu mai sunt reticente cum erau înainte”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Dâmboviţa, dr. Ileana Dumitrescu.

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro