Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3663
7-12-2021

Dâmboviţa, reprezentată la prima dezbatere regională pe legile Sănătăţii

Ministerul Sănătății, reprezentat de ministrul Eugen Nicolăescu, a demarat, ieri, la Alexandria, seria dezbaterilor regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică.
Printre factorii invitaţi la dezbatere s-au aflat, alături de Eugen Nicolăescu, reprezentanți ai Colegiilor Județene ale Medicilor, asociațiilor de pacienți din fiecare județ din regiune, respectiv Teleorman, Giurgiu, Argeş, Prahova, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa., reprezentanți ai Societăților și Patronatelor Medicilor de Familie, managerii spitalelor publice, reprezentanții Colegiilor Județene ale Farmaciștilor, conducerile DSP-urilor și conducerile Caselor Județene de Sănătate, președinți ai Consiliilor Județene, secretarul de stat pe probleme de sănătate, Adrian Pană şi consilierul personal al ministrului, Victor Mora. Judeţul nostru a fost reprezentat la această dezbatere de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, prin directorul Sorin Stoica, directorul medical al Spitalului Judeţean, Andrei Tomescu, dar şi de Colegiul Medicilor, prin medicul Jean Popescu, Colegiul Farmaciştilor Dâmboviţa, prin Carmen Bâte.
Ministrul a declarat că vor avea loc 8 astfel de întâlniri regionale, până pe 8 septembrie, urmând să fie organizate apoi întâlniri naţionale.   Variantele finale obținute în urma acestor consultări ample, în toată țara, se vor discuta cu toate grupurile parlamentare ale puterii și opoziției pentru a deschide proiectele către cât mai multe păreri, iar Parlamentul să fie consultat înainte de a i se transmite proiectele spre dezbatere și adoptare.
Au fost supuse dezbaterii, în cadrul întâlnirii de ieri, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi, legea răspunderii civile a personalului medical, respectiv malpraxis, proiectul de modificare a statutului spitalelor şi principii şi elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază.
Ministrul a informat şi că vor exista 12 spitale pilot în care va fi implementat un proiect ce prevede modificarea statutului spitalelor. Proiectul de modificare a statutului spitalelor dă posibilitatea acestor unităţi să devină instituţii autonome, cu mai multă libertate în organizare şi cu posibilitatea depolitizării funcţiilor de management.
Conform proiectului pilot, spitalele vor fi împărţite în două categorii: de interes naţional, respectiv, spitalele regionale şi cele de urgenţă, şi de interes local – spitalele municipale şi orăşeneşti.
Acesta a mai precizat că, începând cu anul 2014 se intenţionează introducerea asigurărilor private de sănătate şi a paturilor private, pentru creşterea veniturilor. “Ştiu că dumneavoastră aşteptaţi minuni de mâine” În cadrul dezbaterii au fost propuneri pentru un sistem mai performant de sănătate precum transferul de paturi între secţii fără avizul ministerului, dar cu acordul ordonatorului de credite (propunerea preşedintelui CJD Teleorman), dar şi dezaprobări pentru unele proiecte de lege, precum cel privind salarizarea medicilor.
“Ştiu că dumneavoastră aşteptaţi minuni de mâine”, le-a spus Ministrul Sănătăţii celor prezenţi, dar tot el a completat că “Orice reformă trebuie făcută pentru termen mediu lung“, iar acest lucru nu se poate face de azi pe mâine.
În plus, Nicolaescu a ţinut să-şi exprime nemulţumirea referitor la birocraţia care afectează intenţia unor medici medici români buni plecaţi în străinătate, care şi-au exprimat intenţia de a reveni, dacă le sunt oferite condiţii.
Acesta a dat exemplul unui medic plecat în Anglia, care a aşteptat un an de zile să-i fie recunoscute calificările şi care ar vrea să vină în ţară şi să-şi aducă şi o echipă cu el.
După dezbatere, ministrul a organizat o conferinţă de presă, în cadrul căruia a declarat că toţi cetăţenii ar trebui să plătească asigurări sociale de sănătate şi că soluţia prin care medicii de familie sunt obligaţi să distribuie cardurile de sănătate este cea mai proastă posibilă.
Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media