ortooxacell kiss2022.gif Flax

Cine va face doza a treia de vaccin? Ce spune Valeriu Gheorghiță despre relevanța numărului de anticorpi

România mai are doar un pas până ce să poată demara campania de imunizare cu cea de-a treia doză de vaccin. Este nevoie doar de aprobarea Agenției Europene a Medicamentelor pentru a începe. Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, platforma este pregătită pentru ca oamenii să se poată programa și avem suficiente doze de vaccin pentru a nu mai fi nevoie de o prioritizare la fel de riguroasă ca la începutul anului.

Această a treia douză de vaccina vine fie ca o doză suplimentară, fie ca o doză „booster”.

Doza suplimentară

– se recomandă administrarea unei a treia doze de vaccin persoanelor cu un sistem imunitar extrem de vulnerabil. În această categorie se regăsesc persoanele care se află sub un tratament oncologic activ, persoanele care au suferit un transplant, pacienții purtători de HIV/SIDA, persoanele care se află sub tratament pentru a-și menține sistemul imunitar scăzut și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, în deosebi cele din centrele sociale.

– această doză va fi, fie administrată într-o schemă de trei doze de la început, fie ca o doză suplimentară pentru persoanele deja vaccinate. Ea se administrează la recomandarea medicului și nu este obligatorie.

 

Doza Booster

– această doză poate fi administrat oricărui doritor. Ea are rolul de a suplimenta numărul anticorpilor și de „stimula” sistemul imunitar să rămână în alertă. Aceasta se administrază persoanelor care și-au încheiat schema inițială de vaccinare cu cel puțin 6 luni înainte și NU este recomandată persoanelor care au trecut prin boală.

 

Într-un interviu acordat celor de la DIGI 24, Valeriu Gheorghiță a explicat că, pentru niciuna dintre situații, nu este necesară testarea anticorpilor înainte de a primi a treia doză de vaccin. Acesta a explicat faptul că numărul anticorpilor nu este neapărat relevant.

„Chiar dacă noi știm că, practic, cu cât nivelul anticorpilor este mai ridicat,  cu atât se corelează cu o protecție mai bună, totuși, un nivel mai redus al anticorpilor nu înseamnă neapărat o protecție mai scăzută, pentru că avem și celalată componentă a răspunsului imun: răspunsul imun celular. Răspunsul nostru imun are memorie și odată ce ne vaccinăm, practic noi nu facem altceva decât să pregătim răspunsul imun, să pregătim organismul, să-l antrenăm pentru momentul în care se va întâlni cu potențialul agent biologic. De-asta ne vaccinăm în general, ca să fim pregătiți pentru momentul când vom intra în contact cu o persoană cu care am putea face acest schimb de microorganisme”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media