AVERTISMENT: MEDICAMENTE INTERZISE ÎN STRĂINĂTATE, AUTORIZATE ÎN ROMÂNIA (III)

Farmacist primar Carmen Holban, administrator asociat S.C. Hyperici Farm S.R.L., ne pune la curent cu noutăţile, la nivel mondial, în ceea ce priveşte piaţa medicamentelor. În urma discuţiei, Gazeta Dâmboviţei câteva dintre substanţele active conţinute de medicamente uzuale, asupra cărora s-au ridicat semne de întrebare.

 

Continuăm astăzi cu Nimesulid

Nimesulida este un medicament antiinflamator nesteroidian cu proprietăţi analgezice şi antipiretice. Substanţa activă se găseşte pe piaţa românească în medicamente cu diferite denumiri comerciale, ce se eliberează doar pe bază de reţetă care se reţine la farmacie.

În 2007, Irlanda a suspendat de pe piaţă medicamente care conţineau ca substanţă activă nimesulid, după ce şase pacienţi au avut nevoie de transplant de ficat în urma tratamentului cu nimesulid.

Din unele prospecte ale medicamentelor ce conţin nimesulid şi se află pe piaţa românească, aflăm însă că “rareori, s-a raportat că administrarea nimesulid a fost asociată cu reacţii hepatice grave, inclusiv cazuri foarte rare letale. La pacienţii la care, în timpul tratamentului cu nimesulid 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orală, apar simptome sugestive pentru afectarea hepatică (de exemplu: anorexie, greaţă, vărsături, dureri abdominale, oboseală, urină închisă la culoare) sau pacienţii la care apare modificarea testelor funcţionale hepatice, tratamentul trebuie întrerupt. La aceşti pacienţi nu se recomandă reluarea administrării medicamentelor pe bază de nimsesulid. După administrarea pe perioadă scurtă de timp s-a raportat afectare hepatică, în cele mai multe cazuri reversibilă”.

Specialiştii Farmaciilor Hyperici recomandă dâmboviţenilor şi nu numai să citească cu atenţie prospectele medicamentelor înainte de administrare, chiar dacă sunt de tipul OTC – care nu necesită prescripţie medicală. Mai mult, pacienţii ar trebui să solicite recomandarea medicului sau farmacisului. Medicul curant este însă persoana cea mai în măsură să indice medicamentele, dozele optime şi durata tratamentului.


Regata

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro