Legea insolvenței: În contul datoriilor, statul român poate să devină acționar la COS Târgoviște

Legea insolvenței a fost modificată, în această săptămână, printr-o ordonanță de urgență adoptată de Guvernul României!  Modificările aduse  au rolul de a stopa practicile abuzive, precum insolvențele repetate în scopul de a eluda obligațiile către partenerii de afaceri, dar și la bugetul statului. În momentul de față, la nivel național,  peste 28.600 de contribuabili, cu creanțe bugetare importante, se află sub incidența legislației privind insolvența. Modificarea acestei  legi a fost cerută cu insistență,  de mai mult timp, de către sindicate, dar și de unii dintre reprezentanții mediului de afaceri care sunt nemulțumiți de concurența neloială exercitată de  firmele aflate în insolvență, de ani buni, care au beneficiat de  facilități însemnate la plata impozitelor și taxelor.

Președintele Sindicatului ,,Valahia’’  Târgoviște, Nicolae Dragodănescu salută apariția ordonanței de urgență care reglementează, de data aceasta și în favoarea statului român, situația firmelor aflate în insolvență.  ,,Noi am strigat și am bătut la ușile tuturor ministerelor importante, și la Ministerul Economiei și la Ministerul de Finanțe, pentru a cere modificarea a trei legi importante care, toate, la pachet, însemna ca până la urmă statul să se trezească din letargie și să acopere golul și vidul legislativ existent. În momentul de față văd că statul a început să se trezească și spune  – de prea multă vreme acordăm ajutor de stat unora care nu sunt loiali mediului concurențial -. Practic ei se folosesc de procedura insolvenței ca să nu mai plătească datorii… Se pare că în sfârșit ne îndreptăm în direcția cea bună’’, a  precizat liderul de sindicat Nicolae Dragodănescu.

Acum rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Combinatul de Oțeluri Speciale din Târgoviște (COST), fostul colos industrial, distrus și vândut la fier vechi,  care zace de peste 7 ani în insolvență. Va reveni acesta ( n.n. ce a mai rămas din el) în proprietatea statului român sau a altor creditori, în urma convertirii creanțelor în acțiuni?  ,,Sperăm ca statul să aibă înțelepciunea să înțeleagă că această societate este necesară economiei românești și că  statul român ar trebui să fie cel mai interesat să nu ajungă această societate în faliment. Statul român ar trebui, de urgență, imediat ce a fost publicată ordonanța de urgență  în Monitorul Oficial să emită restul de acte normative prin care să-și afirme dorința de a-și converti creanțele în acțiuni în ceea ce privește COST. Asta este părerea mea personală.  Ar fi minunat ca imediat statul român, după ce s-a trezit, să  meargă repede, nu să rămână așa într-o perioadă din asta în care… nu s-a spălat pe ochi. Trebuie să meargă rapid la următorea etapă, să-și afirme interesul național, să facă procedura de transformare a creanțelor în acțiuni. Acesta este singurul mod în care poți să ții în frâu o societate care te interesează. Altfel, aceasta rămâne într-o administrare specială care s-a dovedit păguboasă în ultimii 5-6-7 ani, care s-a dovedit că nu a fost capabilă să aibe un program de redresare și nu are în momentul de față un program de redresare, pentru că legea există și i-a permis să facă chestia asta. Este bine că statul s-a trezit. Să dea Dumnezeu ca după ce s-a trezit să alerge mai repede. Trebuie mers la viteză accelerată. Să sperăm că  vom avea posibilitatea să sărbătorim la 1 decembrie 2018 și o Românie Mare, dar și o Românie Demnă. La 100 de ani de Românie Mare,  să avem și 100 de ani de Românie Demnă, că ne lipsește această verigă ’’, a mai precizat președintele Sindicatului ,,Valahia’’ Târgoviște, Nicolae Dragodănescu.

Potrivit acestuia, principalul creditor al COST  ar fi firma de fier vechi, cu o creanță de peste 50% din total creanță, iar pe locul al II lea s-ar află ANAF. ,,Deci, datoria ANAF era de aproximativ 10 milioane de euro,  la vremea respectivă, când a fost înghețată și așa a rămas’’, a  conchis liderul de sindicat, Nicolae Dragodănescu.

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro