Vernisajul expoziției „Atestate 2019” – lucrările absolvenților Liceului de Arte „Bălașa Doamna”

Muzeul de Istorie din Târgoviște găzduiește, începând din 21 mai, expoziția lucrărilor de atestat, realizate de elevii de la secția pictură de șevalet, care, nu mai târziu de săptămâna viitoare, vor avea statutul de absolvenți ai Liceului de Arte „Bălașa Doamna”.

Deși se spune despre bacalaureat că este examenul maturității, la finalul clasei a XII-a, elevii Liceului de Arte susțin, în plus, un examen de specialitate, care atestă competențele dobândite prin studiul disciplinelor artistice și experiența acumulată.

Ca un preambul pentru probele de atestare profesională, ce urmează a se desfășura la începutul lunii viitoare, elevii au avut azi ocazia de a-și prezenta lucrările/ proiectele de atestat, în cadrul vernisajului desfășurat în incinta muzeului.

Au fost prezenți, în număr mare, părinți, prieteni, colegi și profesori, care și-au exprimat aprecierea și i-au susținut cu emoție pe cei 16 autori ai lucrărilor expuse.

La eveniment a fost prezentă și de această dată dna Inspector Școlar General Adjunct, Gabriela Istrate, adresând elevilor un mesaj de felicitare și, totodată, sfaturi și încurajări pentru activitatea lor viitoare în domeniul artistic.

Așa cum se întâmplă în fiecare an, la expoziția tradițională a atestatelor, au fost alături de artiștii debutanți conducerea liceului, formată din dl director Marian Dobrescu și dna director adjunct Denisa Toader, profesorii îndrumători: Larisa Harea și Paul Mănguță, precum și dna profesor-diriginte Gheorghița Vasile, pentru a-și arăta susținerea, pentru a lăuda efortul depus, pentru a aprecia rezultatul preocupărilor și calitatea muncii desfășurate de elevi timp de 4 ani în atelierele de arte.

În discursul de deschidere a expoziției, participanții au fost sfătuiți nu doar să privească lucrările expuse, ci și să caute înțelesurile lor profunde, de a căror existență ne asigură și ne intrigă înseși titlurile alese de autori. În același timp, aceștia din urmă au primit invitația de a parcurge expoziția alături de cei din public, oferindu-le posibilitatea de a descifra cu succes motivația fiecărui demers artistic, cât și indicii ale experiențelor însușite prin creație.

Cu siguranță că mulți dintre cei prezenți au fost încântați să afle răspunsuri chiar de la autori, pentru întrebările sau curiozitățile declanșate la vederea compozițiilor. S-au regăsit pe simeze îndeosebi lucrări cu subiect figurativ, dar cu abordări metaforice. Câteva dinte titluri vă vor convinge de acest lucru: „The balance between life and death”, „Exteriorizarea interiorului”, „Orientare, idee și fapt”, „The blood countess”, „Ochii păunului”, „Serpes”.

În timp ce problemele de culoare și cele legate de configurarea compozițională au demonstrat chibzuință și rigoare în elaborarea lucrărilor, subiectele aplicative („poveștile” transpuse în pictură) au fost liber alese de candidați. Proiectele de atestat profesional au un caracter  oficial, fiind vorba despre certificarea calificării în domeniul artistic, însă, pentru cei mai mulți dintre absolvenți, prezentarea acestora în cadrul unei expoziții organizată în afara școlii reprezintă, totodată, prima ocazie de a fi „anunțați” ca artiști cu aspirații spre o carieră de succes.

De aceea, evenimentul desfășurat astăzi capătă însemnătate pentru absolvenții Liceului de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște, iar participarea și interesul publicului constituie o valoroasă încurajare.

Trebuie menționat sprijinul primit din partea Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, care, în lipsa existenței unei galerii de artă în oraș, ne-a oferit spațiul expozițional pentru organizarea acestei manifestări culturale, la care, târgoviștenii iubitori de artă vor avea acces  până pe data de 3 iunie, prin vizitarea Muzeului de Istorie.

Așadar, invitația este adresată tuturor, cu îndemnul de a fi curioși, deschiși interpretărilor multiple, constructivi prin critică, și, de ce nu, de a fi creativi!

Cu deosebită considerație,

Director,

Pr. prof. Marian Dobrescu

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro