Universitatea Valahia i-a premiat pe cercetătorii târgovișteni care au câștigat locul I la Concursul mondial de microrobotică (FOTO)

Echipa de cercetători care a a obţinut locul întâi în finala concursului de microrobotică organizat în cadrul celei mai mari conferinţe internaţionale de robotică şi automatică, ICRA 2015, desfăşurată în acest an la Seattle, a fost premiată astăzi de Universitatea Valahia Târgoviște, instituția de învățământ superior pe care o pare dintre ei au absolvit-o și unde își desfășoară activitatea.

Echipa Universităţii „Valahia” din Târgovişte a fost formată din conferențiarul Alexandru Ioan IVAN, lectorul Florin DRAGOMIR, doctor în științe inginerești Mihaela Ivan, doctorandul Valentin GURGU şi studentul în anul IV Nicolae RĂDULESCU. Dintre aceștia, Florin Dragomir, Valentin Gurgu și Nicolae Rădulescu au fost astăzi prezenți la conferința de presă organizată de Valahia, unde și-au primit premiile pentru reușita lor, care a pus Târgoviștea pe harta mondială a invențiilor în microrobotică. Au lipsit fizic soții Alexandru și Mihaela Ivan, fiind însă prezenți cu ajutorul mijloacelor de comunicare modernă, premiile lor fiind primite de tatăl lui Alexandru Ivan.

Cei cinci membrii ai echipei au împărtășit celor prezenți la conferință: elevi, profesori, presă, impresii de la concurs, au mulțumit universității „mamă”, Universitatea Valahia din Târgoviște, și Institutului de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară din cadrul universității pentru sprijinul acordat, colaboratorilor și sponsorilor, fără de care reușita nu ar fi fost posibilă.

La eveniment a fost prezent și primarul interimar al Târgoviștei, Cristian Stan, care i-a invitat pe membrii echipei câștigătoare să treacă pe la primărie săptămâna viitoare, pentru a primi mici premii în bani, ca recunoștință din partea administrației pentru rezultatele merituoase.

De asemenea, reprezentanții UVT au ținut să mulțumească sponsorului principal al echipei de tineri cercetători, Advanced Technology Systems, al cărui director, fost profesor la universitatea târgovișteană, în prezent un inginer cu firmă proprie, Dumitru Ștefan, a fost prezent la eveniment.

După doi ani de lucru la proiectul care le-a adus un premiu neașteptat de important, tinerii târgovișteni au fost aplaudați astăzi minute în șir de cei prezenți la prezentarea reușitei lor în fața publicului târgoviștean și dâmbovițean. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi este un început și sunt convins că astfel de rezultate vor apărea tot mai des”, a spus rectorul universității, Călin Oros. Afirmația lui a fost sprijinită și de ceilalți profesori, reprezentanți ai universității: prorectorul UVT, Gabriela Teodorescu, decanul Facultății de Inginerie Electrică, Electronică și Tehnologia Informației, Henri Coandă și directorul ICSTM, Marius Badea, care au lăudat reușita echipei care a dus numele Târgoviștei la Seattle și în lumea întreagă.

Participarea echipei a constat în realizarea unui dispozitiv microrobotic de 220 micrometri, adică mai puţin de un sfert de milimetru. Obiectivele concursului de microrobotică au constat în dezvoltarea de soluţii inovative la scara mică, dedicate viitoarelor aplicaţii biomedicale şi nanotehnologiilor. Aplicaţiile vizează domeniul biomedical, cum ar fi manipularea şi sortarea de celule, chirurgia minim invazivă sau asamblarea de structuri la scară nanometrică şi micrometrică

Probele de concurs au constat în:

  • control automat – parcurgerea unor traiectorii de tip cerc, triunghi şi dreptunghi în mod automat, fără intervenţie umană, cu o precizie extrem de ridicată
  • micro-asamblare – introducerea unor microcomponente de geometrie triunghiulară într-un micro-canal de dimensiune submilimetrică. Dimensiunile triunghiurilor sunt de 0.200 x 0.350 milimetri. Pentru a exemplifica aceste dimensiuni, o suprafaţă de un milimetru pătrat poate fi ocupată de nu mai puţin de 28 astfel de obiecte triunghiulare. Proba urmăreşte operarea în canalele sangvine şi alte operaţii de chirurgie minim invazivă specifice viitorului.
  • soluţii inovatoare – evidenţierea noutăţii şi utilităţii ansamblului format din microrobot şi sistemul de comanda şi control al microrobotului.

Roboţelul care s-a „născut“ la Târgovişte poate fi folosit în soluţii inovative la scară mică, dedicate viitoarelor aplicaţii biomedicale (manipulare şi sortare de celule, chirurgie minim invazivă) şi microtehnologiilor (asamblarea de structuri la scară nanometrică şi micrometrică).

Realizarea ansamblului, precum şi deplasarea echipei la concurs au fost finanţate de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării- UEFISCDI, prin proiectul numărul: PN-II-RU-PD-2012-3-0591 : http://micromag.valahia.ro/ şi prin aportul sponsorului Advanced Technology Systems (ATS- http://ats.com.ro/)

Membrii echipei au făcut și o demonstrație a probei 2 de concurs, după care au rugat un elev din sală să încerce să facă același lucru cu microrobotul.

Pentru viitor, echipa câștigătoare la Seattle își dorește să-și mărească echipa și să particope și la alte competiții importante, mai ales că au deja un nou sistem microrobotic realizat în proporție de peste 90%.

Cine sunt cei cinci cercetători cu care se mândrește Valahia

  • Florin Dragomir:-Născut la Târgoviște (1978)

– Absolvent al Facultății de Inginerie Electrică, specializarea Automatică și Informatică Industrială, ulterior al specializării de masterat Sisteme Moderne pentru Controlul Proceselor, prelucrarea și Transmiterea Informației

  -Doctor, Universitatea Politehnică București, domeniul Ingineria Sistemelor

  -Conferențiar universitar, departamentul de Automatică, Informatică și Inginerie Electrică

-A publicat 14 articole indexate ISI WEb of Science, 36 de articole indexate BDI, 7 monografii, 1 lucrare didactică. este director pentru două proiecte de cercetare națională promovată de UEFISCDI.

În cadrul proiectului ”Sistem inovant microrobotic cu acționare electromagnetică”, s-a ocupat cu coordonarea proiectului și partea de logistică

 DSC_0150_800x533DSC_0137_800x533

  • Mihaela Eugenia Ivan

-Născută la Târgoviște (1972)

-Universitatea București, specializarea Fizică

-Doctor în Științe Inginerești Universitatea Franche-Comte

-Asistent universitar, domeniul Inginerie Electrică, Universitatea Valahia Târgoviște

-Este coautorul a 15 articole științifice publicate în jurnalele unor conferințe internaționale și coautor la un brevet de invenție.

În cadrul proiectului ”Sistem inovant microrobotic cu acționare electromagnetică”, s-a ocupat cu realizarea activităților de ”Sistem inovant microrobotic cu acționare electromagnetică”, s-a ocupat cu realizarea activităților de ”sală albă”.

DSC_0156_800x533

  • Ion Valentin Gurgu

-Născut la Moroieni (1987)

-Facultatea de Inginerie Electrică, specializarea Electronică Aplicată

– Facultatea de Inginerie Electrică, specializarea Electronică Aplicată, master Sisteme Avansate de Telecomunicații, Prelucrarea și Transmisia Informației

-Doctorand, domeniul inginerie electrică Universitatea Valahia

-asistent de cercetare în cadrul ICSTM

-Este coautorul unei monografii, coautor pentru 5 articole științifice și coautor la un brevet de invenție.

În cadrul proiectului ”Sistem inovant microrobotic cu acționare electromagnetică”, s-a ocupat cu proiectarea și asamblarea mecanică a ansamblului.

DSC_0165_800x533 DSC_0159_800x533

  • Nicolae Gabriel Rădulescu

 

-Născut la Voinești (1992)

-Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică și Tehnologia Informației, specializarea Electronică Aplicată

-ICSTM-lucrări pentru laboratourl de fizică și din 2015 în grupul de cercetare al proiectului ”Sistem inovant microrobotic cu acționare electromagnetică”.

În cadrul proiectului ”Sistem inovant microrobotic cu acționare electromagnetică”, s-a ocupat de programarea, testarea și manipularea ansamblului pentru proba microcipare.

 DSC_0172_800x533 DSC_0166_800x533

  • Alexandru Ivan

-Născut la București (1976)

-Universitatea din București, specializarea Fizică Tehnologică

-Facultatea de Inginerie Electrică, specializarea masterat Sisteme Moderne pentru Controlul Proceselor, Prelucrarea și Transmiterea Informației

-Doctor Universitatea Politehnică Buucrești, Universitatea Franche-Comte, Nesancon

-Conferențiar universitar UVT

-marele premiu al Salonului de Inventică din Cluj Napoca, locul I în cadrul ICRA 2010 și 2011, inițiatorul clubului de radioamatorism din UVT și a propunerii de proiect a UVT în raport cu ARISS.

-autor pentru 4 brevete de invenție și 70 de lucrări științifice.

 

În cadrul proiectului ”Sistem inovant microrobotic cu acționare electromagnetică”, s-a ocupat cu proiectarea electronică și controul microrobotului prin algoritmi de recunoaștere de imagini. Este cel care a avut ideea și a conceput sistemul.

10426601_788140934543039_4573420192315674308_n

poze_articole_premiu DSC_0186_800x533

 

DSC_0138_800x533 DSC_0139_800x533 DSC_0140_800x533 DSC_0142_800x533 DSC_0153_800x533 DSC_0158_800x533 DSC_0181_800x533  DSC_0194_800x533 DSC_0196_800x533 DSC_0203_800x533 DSC_0204_800x533 DSC_0206_800x533 DSC_0207_800x533

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]o

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro