Târgovişteanca Mariana Preda se pregăteşte la Conservatorul van Amsterdam pentru o carieră internaţională în jazz

Mariana Preda, târgovişteanca absolventă a Liceului de Arte Bălaşa Doamna, care cântă dumnezeiesc la un instrument cu care greu se face performanţă, naiul, despre care Gazeta Dâmboviţei a mai scris în ediţiile anterioare, duce cu cinste numele oraşului de unde a plecat peste hotare.

În prezent, Mariana studiază la Conservatorul din Amsterdam şi a reuşit să realizeze lucruri la care nici nu visa atunci când pornea la drum, sperând că va deveni o artistă de succes.

Am stat de vorbă cu Mariana şi vă prezentăm un interviu acordat, în exclusivitate pentru Gazeta Dâmboviţei.ro.

 

R: -La ce universitate studiezi în prezent şi de ce ai ales sa studiezi acolo?

 

M.P.: -Studiez la Conservatorium van Amsterdam, Olanda, şi am ales să îmi continui studiile muzicale aici pentru că m-au primit să studiez naiul, pe când la celelalte universităţi din Europa nu mă primeau să studiez naiul ca şi materie principală. Un alt factor este că ei au fost foarte încântaţi de stilul meu de a cânta şi de aceea urmez două specializări, muzică clasică şi jazz.

R:    -De ce vrei să continui cu muzica?

M.P.: -Îmi doresc să continui cu muzica pentru că, de când am venit aici, mentalitatea mea s-a schimbat total în bine şi, pe deasupra, sunt foarte multe oportunităţi de a-ţi îndeplini visul, sunt mulţi oameni care chiar te ajută şi te sprijină, pe lângă faptul că nu există răutate între oameni, bârfă şi invidie. Pentru că oamenii de aici sunt foarte deschişi şi te ajută, numai dacă eşti bun şi intr-adevăr studiezi şi vrei să faci ceva serios în viaţă.

R:     -Care este scopul tău în acest domeniu?

M.P.: -Aş vrea ca în anul trei de facultate să deschid o catedră de nai, specializarea jazz, pentru că este cu totul o nouă direcţie în muzică, încercând să contribui la dezvoltarea ei. Pe lângă catedra de nai , îmi doresc să mă lansez ca şi artist aici, cât mai repede, să semnez ceva contracte de muzică şi să am turnee. De altfel, încerc să intru şi în industria filmelor, alături de iubitul meu Nikolas, şi chiar în perioada asta lucrăm la un nou film împreună.

R:    – Ai obţinut bursă de studiu, îţi plăteşti singură facultatea, lucrezi sau te ajută familia să te întreţii?

M.P.: -Am obţinut bursă de studiu. Programul de la facultate este foarte încărcat şi sistemul de învăţământ este cu totul diferit, avem examene în fiecare lună şi mulţi chiar nu fac faţă, însa am timp şi pentru spectacole şi în felul acesta mă pot întreţine. Pe lângă faptul că se vând în continuare foarte bine CD-urile mele. În  curând, voi susţine un concert în Italia, în cadrul unei mari conferinţe în faţa unui public de aproximativ 4000 de persoane.

R:      -Cum ţi se pare viaţa în Amsterdam? E mult diferită faţă de cea din România?

M.P.: -Viaţa în Amsterdam este total diferită faţă de oricare alte oraşe europene, dar mai ales faţă de România. Oamenii de aici sunt civilizaţi, deschişi, blânzi, te ajută dacă le ceri ajutorul, educaţi, cu o cultură impresionabilă, vezi oameni cu zâmbetul pe faţă mai tot timpul şi care emană o linişte sufletească, dar mai ales aici toata lumea este egală, nu se fac diferenţieri între oameni; tu eşti vedeta, eu sunt un simplu om, nu, nu exista aşa ceva aici. Cred că acest lucru se întâmplă pentru că sunt foarte mulţi străini. La mine la Conservator, un sfert sunt olandezi, în rest toţi sunt străini. Sunt foarte avansaţi, precişi, corecţi, foarte corecţi, iar sistemul de viaţă e bine pus la punct. La fel şi cel din educaţie. Olanda pare mai mult o parte a Americii, ceea ce mă încântă foarte mult, acea libertate a gândirii şi faptul că nimeni nu te împiedică să faci ceva ce îţi place . Mi-a luat ceva timp să mă obişnuiesc cu mentalitatea lor, dar sunt foarte bucuroasă că am făcut acest pas, nu numai pentru carieră, dar şi pentru sănătatea gândirii mele şi întărirea spiritului.

R:      -Ai prieteni acolo? Te înţelegi bine cu colegii? Mai ai colegi români?

M.P.: -Mi-am facut prieteni la Conservator, olandezi, ceva colegi din Israel, Germania, Italia, Spania, Venezuela şi Australia şi sunt toţi drăguţi şi ne place să povestim fiecare despre ţara lui, despre modul de viaţă şi despre dorinţele noastre. Pe lângă asta sunt foarte buni muzicieni. Mai am o colegă din România, Bucureşti, la conservator, însă sunt mulţi studenţi români la celelalte universităţi din Amsterdam.

R:   –Te vei mai întoarce în România după studii?

M.P.: -Nu ştiu daca mă voi mai întoarce în România. Poate în vacanţe, pentru că am rămas impresionată de viaţa de aici şi nu numai. Îmi doresc o cariera internaţională şi poate după studiile din Amsterdam, voi face masterul în America.

R:   – Ştiu că ai lansat primul album de muzică în Italia şi urma să lansezi un album cu muzică populară românească. Ai reuşit?

M.P.: -Nu am reuşit să lansez un album de muzică populară, pentru că mârşăvia unora întrece orice limite, dar o să îl realizez până la urmă aici, pentru că am întâlnit oameni care sunt dispuşi să se implice în acest proiect.

R:   – Ce planuri mai ai pe plan profesional?

M.P.: -Pe lângă o carieră internaţională în jazz, îmi doresc să intru de altfel în industria filmelor şi am început să lucrez la aceste două lucruri. De altfel, am în vizor şi câştigarea unor competiţii muzicale internaţionale. Bineînteles, cu foarte, foarte multă muncă. Am decis împreună cu câţiva colegi de ai mei să facem o trupă de jazz şi dă roade, pentru că avem spectacole şi putem ajunge împreună acolo unde ne-am dorit.

R:   –Crezi că vei ajunge vreodată să ai succesul artistului Gheorghe Zamfir care, de altfel, este dâmboviţean? Ai mai colaborat cu el?

M.P.: -Zamfir a trăit în alte vremuri, eu trăiesc total diferit în alte vremuri, el a cântat folclor, eu mă specializez pe jazz. Nu ştiu dacă voi avea succesul lui sau nu, nu ştiu ce îmi rezervă viaţa, important este că încerc în fiecare zi să dau tot ce este mai bun din mine şi să contribui la istoria naiului, să îl fac un instrument universal, să ştie toată lumea de el şi să nu mai fie privit ca un instrument pe care se cântă doar folclor. Nu am în vizor succesul lui. De când am plecat , nu am mai ţinut legătura cu el, dar s-a bucurat foarte mult când a aflat că sunt studentă în străinătate.

R:   – Cine te ajută sau te îndrumă pe plan profesional în Anglia, în prezent?

M.P.: -Când am nelămuriri asupra unor lucruri, profesorii îmi dau de multe ori cea mai bună soluţie. În  rest, mă documentez singură despre ce îmi doresc să fac.

R:   – Crezi că vei putea trăi din muzică?

M.P.: -Da. Cred că voi putea trăi din muzica pentru că deja asta fac. Aici poţi trăi din muzică, aşa cum trăieşte altul din altă meserie.

Citeşte şi Mariana Preda, târgovişteanca apreciată de italieni! Al doilea album de muzică lansat în Italia!

                 Mariana Preda, elevă a Liceului „Bălaşa Doamna” din Târgovişte: „Cel mai greu mi-a fost să fac faţă “mafiei” din România”

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro