Singura școală multietnică din Târgoviște împlinește 100 de ani

Școala Gimnazială ,,Smaranda Gheorghiu” din Târgoviște aniversează 100 de ani de istorie neîntreruptă, mâine, 29 septmebrie, printr-un eveniment public desfășurat la sediul unității de învățământ.

În 1890 se înfiinţează în Mahalaua sârbească şcoala rurală mixtă cu program urban Nr. 3 pentru clasa I şi a II-a. Spaţiul şcolii era de fapt o cameră a hanului lui Nicolai al Mandei zis Teodorescu din Calea Domnească nr. 41 , la bariera Bucureştilor.

După absolvirea celor două clase elevii puteau continua la Şcoala nr. 2. În 1915, la insistenţele directorului de atunci al şcolii, I.Chiţescu, Samuel Iosif, comerciant şi mare industriaş din Târgovişte, proprietar al fabricii de spirt de pe Calea Ploieşti, face donaţie oraşului “ tot locul cu casa şi tot locul arabil , situate în Calea Domnească nr. 322, liber de orice sarcină şi evaluat la cca. 12000 de lei plus suma de 40000 cu care pe acest teren să se construiască un local de şcoală pentru copiii din acest oraş spre a se instala în Şcoala nr. 3 “.

Şcoala construită în 1916 (local în care funcţionează şi astăzi) avea 4 săli de clasă mari, spaţioase, şi încă o sală destinată atelierului. La parter se mai afla şi cancelaria (unde funcţioneză şi astăzi) . La etaj se afla locuinţa directorului formată din sufragerie (actualul cabinet al directorului), două dormitoare (astăzi săli de clasă) şi bucătăria ( în prezent Secretariatul ).

În 1973 s-a realizat extindere, adăugându-se vechiului local încă 5 săli de clasă, un laborator de fizică – chimie, o sală pentru atelier, un cabinet de logopedie şi o cameră a pionierului, spaţii cărora de-a lungul anilor li s-au schimbat destinaţia devenind săli de clasă, sală de sport (improvizată), cabinet de informatică.

Începând cu anul şcolar 2015-2016, Școlii „Smaranda Gheorghiu” i-a fost arondată prin decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Școala Gimnazială ,,Grigore Alexandrescu,, Târgoviște. Şcoala Gimnazială ,,Smaranda Gheorghiu,, este singura unitate de învăţământ multietnică din Municipiul Târgovişte.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 2 ganduri despre “Singura școală multietnică din Târgoviște împlinește 100 de ani

  • 28 septembrie 2016 at 18:10
    Permalink

    Ce-a mai frumoasă și bună școală sunt elevă aici și chiar sunt mândră că învăț la această școală ???

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro