Șahul ar putea deveni materie opțională pentru elevi, dar cine o va preda?

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a aprobat, prin ordin de ministru, Programele școlare pentru disciplina opțională “Educație prin șah”, anul I și anul al II-lea de studiu.

Acestea intră în curriculum la decizia școlii pentru învățământul primar și vor putea fi folosite începand cu anul școlar 2014-2015.

Elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu tabla de șah, cu regulile de joc și să decodifice semnificația semnelor convenționale utilizate în partida de șah. Exercițiile de interpretare, observația, simularea unor situații de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge în cei doi ani de studiu.

Referitor la acest subiect, inspectorul școlar adjunct al IȘJ Dâmbovița, Ovidiu Băsceanu, spune că este o idee foarte bună, dar există o singură problemă și cea mai importantă: lipsa profesorilor calificați.

“Este foarte adevărat că, de la activitate recreativă sau de inițiere, până la a introduce șahul ca disciplină, chiar și în curriculum la decizia școlii, este o cale lungă. Nu că nu s-ar dori lucrul acesta. Eu, unul, subscriu cu mare drag. Este un sport și nonviolent și nu-ți trebuie o logistică extraordinară  în ceea ce privește dotarea, numai că aici ai nevoie de profesoir specializați. Nu toți profesorii de sport au această specialitate. Eu cunosc profesori de matematică sau fizică buni șahiști sau de alte profesii. Ca să-l introducem la nivelul școlilor, este nevoie de specialiști, pentru că nu poate oricine să facă lucrul acesta. Este nevoie de un profesor care să aibă specializare. …La ora aceasta, nu avem atâtea cadre didactice profesori care să aibă ca specializare sau preocupare șahul și să aibă un atestat, pentru că așa oricine poate juca șah. Așa că, până atunci, va rămâne în stadiu de proiect. Eu m/aș bucura să se și finalizeze”, spune inspectorul școlar Ovidiu Băsceanu.

În județul nostru, în prezent, șahul este introdus ca și materie opțională la Școala Nr.2 Târgoviște și la Palatele Copiilor din județ.

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro