S-a încheiat concursul pentru ocuparea posturilor de directori în școli. În Dâmbovița, au rămas vacante 79 de posturi

     Orice concurs este o provocare, dar și sursa multor speranțe, încordări, neliniști, zâmbete sau lacrimi. Dar apreciem că  legitimarea prin concurs le va conferi directorilor  mai multă stabilitate, autoritate și capacitatea de a influența pozitiv predictibilitatea sistemului educațional. Din sondajul întreprins printre participanții la concurs, am sintetizat două categorii de motivații care i-au animat în această competiție:

 • directorii aflați deja în funcție și-au justificat participarea din dorința de a-și continua proiectele și strategiile manageriale de dezvoltare instituțională;
 • ceilalți aspiranți, cadre didactice cu experiență dovedită, au venit la concurs cu încrederea în ocazia de a participa la un proces deschis de evaluare, de a-și afirma capacitatea de buni administratori, manageri şi leaderi.

                          De la bun început s-a evidențiat faptul că, deși concursul a fost organizat într-un interval de timp foarte scurt, el a prilejuit Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița și echipelor manageriale din școli să dovedească capacitatea de buni organizatori și disponibilitatea la efort susținut. Astfel, printr-o activitate conjugată, au fost  asigurate atât sarcinile de serviciu curente, adecvate unui început de an școlar, cât şi parcurgerea etapelor prevăzute  în Metodologia de concurs.

         Datele statistice ne evidențiază pentru învățământul dâmbovițean scoaterea la concurs a unui număr de 155 funcții director  și a unui număr de 70 funcții  director adjunct.  Pentru acestea, la proba proba scrisă au participat 212 candidați, din care au fost  admiși 178, ceea ce reprezintă un procent de promovabilitate de 83,96%.  După finalizarea tuturor probelor de concurs (evaluarea CV și interviu), suntem în posesia următoarelor cifre:

 • 109 directori promovați pentru colegii naționale, licee, școli gimnaziale, cluburi sportive, cluburi ale copiilor și grădinițe.
 • număr școli finalizate, cu directori promovați – 108, o școală în curs de finalizare
 • 37 directori adjuncți promovați
 • număr școli fără directori legitimați prin concurs – 46, dintre care pentru 15 unități școlare nu s-a prezentat niciun candidat
 • au rămas vacante 46 posturi directori și 33 posturi directori adjuncți.

Procent de promovabilitate la nivelul Județului Dâmbovița – 65%.

 Concursul  pentru ocuparea funcțiilor de director a fost un clasic examen național, de data aceasta, la nivel de top management. Veritabil eveniment în viața școlii, la finalul său, concursul va genera multiple consecințe. Între acestea, de mare importanță este tendința de profesionalizare a managementului, de asigurare a coerenței politicilor educaționale din fiecare unitate de învățământ.  Se adaugă șansa schimbării reale în educație și a modernizării școlii prin impunerea în funcțiile de conducere a unor cadre didactice valoroase.

stroeProf. Stroe Cristina, candidat pentru Școala Gimnazială ”Matei Basarab” Târgoviște afirmă despre participarea la concurs: a fost o provocare pentru noi toți. Nu a fost simplu și cred că sunt puțini cei care pot să spună că nu au experimentat stări diverse: neliniște, teamă, revoltă uneori, bucurie, agitație, îngrijorare, panică, satisfacție. M-am înscris pentru că mi-am dorit acest lucru și mi-am asumat competiția…iubesc școala și oamenii cu care lucrez, îmi place ceea ce fac, am crescut odată cu această școală și simt că acum îi pot da înapoi ceea ce mi-a dat ea prin oamenii alături de care m-am format. Acum, la finalul concursului, pot spune că acesta a fost caracterizat de corectitudine, seriozitate, transparență. Profesionalismul și competența membrilor comisiei, atmosfera generală în care s-a desfășurat concursul, susținerea pe care am simțit-o din partea colegilor sunt doar câteva din aspectele care mă motivează să merg mai departe cu dorința de pune în practică ceea ce mi-am propus”.

Felicitări directorilor care au avut încredere în acest concurs și au reușit să-l promoveze cu succes!

Conducerea ISJ Dâmbovița

 


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

: 4 ganduri despre “S-a încheiat concursul pentru ocuparea posturilor de directori în școli. În Dâmbovița, au rămas vacante 79 de posturi

 • 12 ianuarie 2017 at 12:17
  Permalink

  Nu cred ca este cazul sa contestam proba scrisa, acolo totul a fost foarte riguros supravegheat. CV-ul in schimb nu mi s-a părut sa fi fost evaluat corect , mai ales ca membrii comisiei nu au fost chemati la o instruire pentru a sti ce trebuie sa urmărească si ce sa puncteze. Aici am usoare dubii ca ar fi fost corect.

  Reply
 • 5 noiembrie 2016 at 19:52
  Permalink

  Corect. La Grădinița 2 Târgoviște, consilierii locali au avantajat fără jenă una din cele două candidate, ei făcând diferența, având în vedere punctajul egal la proba scrisa . Acum ne așteptam ca doamna director să primească în continuare sprijinul Consiliului Local si in îndeplinirea proiectelor ca să nu mai oblige părinții copiilor înscriși la grădiniță să cotizeze cu sume de bani si sa facă presiuni asupra educatoarelor să îi ,,convingă” în acest sens.

  Reply
 • 4 noiembrie 2016 at 20:10
  Permalink

  V-ați pus întrebarea cum si-a protejat PSD-ul resursa umana numita în funcțiile de directori odată cu numirea lui Victor Ponta ca primministru? (Cred ca nu ați uitat cum în 2014 au schimbat 99% din directorii din învățământ )… Răspunsul : prin numirea în comisiile de concurs a consilierilor locali pesedisti care pe lângă faptul ca nu aveau nicio treaba cu temele din contextul CV-ului sau interviului au facut totuși diferența în multe din cazurile de departajare a candidaților pesedisti și contracandidații lor.
  Întrebarea e de ce nu au numit măcar un consilier local peseist și unul penelist de exemplu? Așa ca sa dea impresia ca sunt imparțiali. ..
  Sa fim serioși. ..apropo de corectitudine, seriozitate, transparență (Cum spunea mai sus d-na Stroe Cristina)

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro