Programele Uniunii Europene, o șansă importantă pentru învățământul dâmbovițean

           În noul an școlar 2014 – 2015, mai multe unități școlare din județul Dâmbovița implementează proiecte finanțate prin două programe ale Uniunii Europene, gestionate în România de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), organism conex al Ministerului Educației Naționale. Astfel, prin Programul Învățare pe Tot Parcursul Vieții/Lifelong Learning Programme, se află în plină derulare un număr de 16 proiecte în care sunt implicați elevi și cadre didactice din următoarele unități școlare:

Este vorba despre Colegiul Naţional“Nicolae Titulescu”- Pucioasa, Liceul de Arte Bălaşa Doamna- Târgovişte, Liceul Teoretic Iancu C. Vissarion –Titu, Grădinița cu Program Normal Alba ca Zăpada -Vulcana – Băi, Liceul Tehnologic Petrol Moreni, Școala Gimnazială Nr. 1 Moreni, Liceul Teoretic I. L. Caragiale – Moreni, Grădinita cu Program Normal Paradisul copiilor Vulcana- Băi, Școala Gimnazială Mihai Viteazul Pucioasa, Colegiul Economic “Ion Ghica” – Târgovişte (2 proiecte), Liceul Tehnologic “Aurel Rainu” Fieni (2 proiecte), Liceul Tehnologic Voinești, Liceul Tehnologic Nucet și Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița.

      Potrivit informațiilor oferite de inspectorul școlar pentru proiecte educaționale și programe europene, Cristina Groza, valoarea totală a finanțării de la Comisia Europeană este de 448.250 Euro, ele finalizându-se la 30 septembrie 2015, odată cu încheierea Programului Învățare pe Tot Parcursul Vieții/Lifelong Learning Programme. Pentru rezultatele obţinute de judeţul Dâmboviţa pe perioada derulării Programului Învățare pe Tot Parcursul Vieții/Lifelong Learning Programme, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa a primit din partea MEN şi ANPCDEFP Diploma de excelenţă, conferită cu ocazia evenimentului de lansare a noului program pentru perioada 2014 – 2020 al Uniunii Europene, denumit Erasmus+, la care au participat ministrul educaţiei, alte oficialităţi din cadrul MEN şi ANPCDEFP şi Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Comunitatea educaţională din județul Dâmbovița a dovedit interes pentru valorificarea oportunităţilor de finanțare oferite de noul program al Uniunii Europene pentru educație, formare profesională, tineret și sport, Erasmus +, fapt dovedit de numărul cadrelor didactice participante la evenimentele de promovare/activităţile de informare și cursurile de formare organizate la nivel județean și regional de către ISJ Dâmbovița, cu sprijinul reprezentanţilor ANPCDEFP și CCD Dâmbovița.

    Ca urmare a activităţilor menționate, la termenele unice din cadrul Apelului 2014 pentru Programul Erasmus +, s- au depus mai multe candidaturi/propuneri de proiecte, în conformitate cu structura noului program şi în funcţie de nevoile identificate de fiecare unitate şcolară:

 • 37 de proiecte de mobilitate în cadrul Acţiunii Cheie 1 (KA1):

–         26 de proiecte de mobilitate în domeniul şcolar

         9 proiecte de mobilitate în domeniul formării profesionale

–         2 proiecte de mobilitate pentru educația adulților

 

Inspectorul Cristina Groza ne-a oferit și o radiografie a proiectelor europene depuse de unitățile de învățământ dâmbovițene, proiecte aprobate sau aflate în proces de aprobare.

Astfel, în urma evaluării candidaturilor, au fost aprobate spre finanțare un număr de 4 proiecte depuse de unități școlare din judeţul Dâmbovița :

      1. Colegiul National Nicolae Titulescu, Pucioasa – 74.040,00 Euro

      2. Liceul Tehnologic Dr. C. Angelescu Găești – 39.750,00 Euro

      3. Liceul Tehnologic Petrol Moreni – 47.450,00 Euro

      4. Casa Corpului Didactic Dambovita – 66.650 Euro

Pe lista de rezervă se mai află un număr de 7 proiecte din județul nostru, urmând ca decizia definitivă privind finanțarea lor să fie anunțată până la sfârșitul anului 2014 :

 1. Colegiul Economic Ion Ghica, Târgoviște
 2. Scoala Gimnaziala Mihai Viteazul, Pucioasa
  1. Scoala Gimnaziala Nr. 4 Elena Donici Cantacuzino, Pucioasa
  2. Liceul Tehnologic Voinesti
  3. Colegiul Economic Ion Ghica, Târgovişte
  4. Liceul Tehnologic Nucet
  5. Centrul Judetean de Resurse si de Asistenta Educationala Dambovita
 • 31 proiecte de parteneriat strategic în cadrul Acţiunii Cheie 2 (KA2)

Din cele 31 de proiecte propuse de tot atâtea unităţi şcolare din județul Dâmbovița, au fost aprobate spre finanţare 6 proiecte:

 1. Colegiul National Nicolae Titulescu, Pucioasa – 227.840,00 Euro
 2. Şcoala Gimnazială Mihai Viteazul, Pucioasa – 67.970,00 Euro
 3. Şcoala Gimnazială Mătăsaru – 33.685,00 Euro
 4. Grădiniţa cu Program Prelungit Rază de Soare, Târgoviște  – 25.100,00 Euro
 5. Şcoala Gimnazială Cricov, Com. Valea Lungă – 39.735,00 Euro
 6. Colegiul Naţional Constantin Cantacuzino, Târgoviște – 58.735,00 Euro

Inspectorul școlar Cristina Groza mai spune că, de remarcat este faptul că, față de programele europene din generațiile anterioare (Socrates I, Socrates II, Programul Învățare pe Tot Parcursul Vieții), noul program a adus elemente/reguli noi, care au influențat vizibil rezultatele înregistrate în urma evaluării:

– a existat un unic termen de depunere a candidaturilor (față de 3 termene, în programele anterioare);

– finanțarea per proiect este mult mai mare în cadrul noului Program Erasmus + (ex. 227.840,00 Euro pentru proiectul C.N. Nicolae Titulescu, Pucioasa, față de max. 24.000,00 Euro/proiect, în programul anterior), ceea ce explică faptul că fondurile alocate per program și per stat membru UE pot fi consumate pe un număr mult mai mic de proiecte, la nivel național, prin comparație cu programele anterioare;

– candidaturile la proiectele de mobilitate în scop de formare continuă (Acțiunea cheie 1) nu se mai întocmesc individual, de către fiecare cadru didactic, ci se elaborează pentru mai multe cadre didactice din aceeași unitate școlară în funcție de nevoile de formare identificate de către echipa managerială, la nivel instituţional, în conformitate cu un Plan de dezvoltare European, aspect care crește gradul de complexitate și de dificultate al întocmirii cererii de finanțare.

În afara proiectelor prin Programul Învățare pe Tot Parcursul Vieții/Lifelong Learning Programme și Erasmus+, în județul Dâmbovița sunt în derulare și alte proiecte finanțate prin diverse alte programe cu finanțare nerambursabilă.

Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (cu finanțare din Fondul Social European)/POSDRU

 • 2 proiecte aprobate față de 4 proiecte depuse spre finanțare, cu o perioada de 18 luni de implementare:
 1. ISJ Dâmbovița: Proiect ID 137127 – “Acces la succes – Program inovator de pregătire suplimentară a elevilor pentru Evaluarea națională”
 2. ISJ Dâmbovița: Proiect ID136612- „Teen Perform – Program inovator de imbunatatire a rezultatelor scolare in invatamantul liceal”
 • Proiecte implementate de unităţi şcolare de nivel liceal din judeţ, în calitate de parteneri, finanţate prin POSDRU, cu o perioada de 18 luni de implementare:
 1. Colegiul Naţional Nicolae Titulescu Pucioasa
 2. Liceul Tehnologic Pucioasa
 3. Colegiul Naţional Ienăchiță Văcărescu, Târgoviște
 4. Liceul Tehnologic Nicolae Ciorănescu, Târgoviște
 5. Liceul Tehnologic Constantin Brâncoveanu, Târgoviște
 6. Liceul Teoretic Petru Cercel, Târgoviște
 7. Liceul Tehnologic Goga Ionescu, Titu
 • 2 proiecte în care ISJ Dâmboviţa  are calitatea de partener, finanţate prin Programul Fondul ONG în România, Componenta 4 Servicii sociale şi de bază :
 1. Proiectul Reţea de centre de educaţie nonformală pentru viaţa în mediul rural din judeţul Dâmboviţa, în parteneriat cu Asociația Târgoviște spre Europa, Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa şi Asociaţia Tineri pentru Europa de Mâine
 2. Proiectul Fiecare Copil în Grădiniță în județele Brașov, Dâmbovița și Dolj în parteneriat cu Asociația OvidiuRo.

Proiectele aflate în implementare în județul Dâmbovița și finanțate din fonduri europene au un obiectiv general comun: dezvoltarea profesională și personală a cadrelor didactice, cu impact asupra dezvoltării competențelor beneficiarilor finali, elevii.

 


Valeriana heidelbergcement
Iohanis
Paleologu
Paleologu

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro