ortooxacell kiss2022.gif Flax

MĂNEȘTI: Ministrul Rovana Plumb și Ambasadorul Norvegiei, bilanț al programului „Fiecare Copil în grădiniță”

Comunicat de presă

De 3 ori mai mulți copii săraci din județul Dâmbovița sprijiniți să meargă la grădiniță prin programul Fiecare Copil în Grădiniță

 

Mănești, Dâmbovița, 15 iunie 2015 – Anul acesta, 285 de copii din familii cu o situație financiară precară din 6 comunități dâmbovițene au fost susținuți să meargă la grădiniță prin programul Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) implementat în parteneriat cu Consiliul Județean și cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița. Programul Fiecare Copil în Grădiniță este prezent în Dâmbovița încă din 2010 în localitățile Gura Șuții și Potlogi și a fost extins în acest an în alte patru comunități: Cojasca, I.L. Caragiale, Mănești și Moroeni. Astfel, numărul copiilor săraci din județ înscriși în program (și care au beneficiat de tichete sociale condiționate de prezență) a crescut de peste 3 ori, de la 80, în anii anteriori, la 285 în acest an școlar.

Autoritățile județene implicate în implementarea FCG în județul Dâmbovița se întrunesc astăzi pentru a analiza rezultatele programului pentru anul școlar 2014-2015 și pașii necesari pentru extinderea sa la nivelul întregului județ. Evenimentul coincide cu vizita în Mănești, Dâmbovița, a Ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb și a Ambasadorului Norvegiei, Execelența Sa Tove Bruvik Westberg, membru al Inițiativei Ambasadorilor pentru Educație Timpurie 2012 -2020.

manesti (3)

Apreciez şi susţin de mult timp efortul special al Asociaţiei OvidiuRo în beneficiul copiilor din familii sărace. Acum, mă bucur că avem posibilitatea să îl sprijinim să se extindă, ca să ajutăm împreună mai multe familii din România. Combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale sunt proiecte vitale pentru noi. Proiectul Fiecare Copil în Grădiniţă, care şi-a arătat deja beneficiile, (…) este un model de succes pe care dorim să-l preluăm la nivel naţional, iar în acest sens am semnat în luna aprilie al acestui an un acord de parteneriat. Împreună putem face mult mai mult”, a declarat Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

manesti (1)

A asigura accesul la educație al copiilor în general, și al celor în situații de risc în particular, înseamnă a asigura un viitor mai bun pentru noi toți. De asemenea, investiția în accesul la educație echivalează cu a promova egalitatea de șanse. Există mai multe abordări în vederea creșterii accesului la educație, iar metodologia OvidiuRo este cu siguranță una dintre ele” a declarat Excelența Sa Tove Bruvik Westberg.

”Mă bucur că suntem parteneri alături de Asociația OvidiuRo într-un proiect cu rezultate vizibile în ceea ce privește creșterea numărului de copii înscriși în grădiniță, copii care provin din familii cu o situație financiară precară. Consider că proiectul Fiecare Copil în Grădiniță este un demers firesc într-o societate modernă, care trebuie să asigure şanse egale pentru copiii defavorizaţi. Este nevoie să dăm o mână de ajutor, să creăm premisa egalității de șanse în rândul copiilor de vârstă preșcolară, oferindu-le posibilitatea de a-și dezvolta capacitățile intelectuale și de a se integra în societate” a declarat Adrian Țuțuianu, Președinte, Consiliul Județean Dâmbovița.

Extinderea înregistrată în anul școlar 2014-2015 în Dâmbovița a fost posibilă datorită implementării proiectului Fiecare Copil în Grădiniță în județele Brașov, Dâmbovița și Dolj, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, și implementat de OvidiuRo în parteneriat cu Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Județean și cu școlile și autoritățile locale din cele trei județe. Valoarea totală a finanțării SEE este de 244.131 de Euro, din care peste 50.000 de Euro sunt alocați celor 6 comunități din județul Dâmbovița.

manesti (2)

Acest grant s-a dovedit esențial pentru extinderea programului FCG cu sprijinul autorităților publice din cele trei județe, care și-au arătat deschiderea de a finanța parțial costul tichetelor sociale condiționate de prezență, atunci când mecanismul de extindere cu fonduri publice a proiectului va fi clarificat.

În anul școlar 2014-2015, numărul copiilor săraci care au frecventat grădinița în comunitățile implicate în proiect în județele Brașov, Dâmbovița și Dolj aproape s-a dublat față de anul școlar precedent (1200 de copii anul acesta, față de 665 în 2013-2014). Rata medie de prezență regulată la grădiniță a copiilor dezavantajați din aceste comunități a fost 72% (față de sub 50% înainte de proiect). În anumite localități, frecvența copiilor s-a triplat față de anul precedent, când programul FCG nu era încă prezent.

„Parteneriatul cu județul Dâmbovița este unul amplu, inițiat acum 8 ani și construit prin munca a zeci de profesori și voluntari. Anul acesta am consolidat colaborarea și am construit împreună premisele favorabile pentru a extinde programul în toate comunitățile din județ. Într-un moment important pentru transformarea programului – actualmente susținut semnificativ de donatori privați – într-unul asumat și finanțat de autoritățile locale și naționale, OvidiuRo face toate eforturile necesare pentru clarificarea mecanismului legal al tichetelor sociale. Vrem ca toate județele care cred în FCG și în beneficiile educației preșcolare în comunitățile sărace să-l poată implementa”, a declarat Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo.

Complementar mecanismului tichetelor sociale condiționate de prezență, FCG se concentrează și pe implicarea părinților dezavantajați în procesul de educație. Pe lângă activități precum Ziua Părinților (o participare pe lună) și Părinte de Serviciu (5 participări pe an școlar), de care depinde acordarea tichetelor sociale lunare, în anul școlar 2014-2015, părinții din comunitățile FCG din Dâmbovița au participat la formări susținute de Asociația Learn&Vision și finanțate prin Fondul ONG, unde au primit informații despre cum să fie părinți mai buni pentru copiii lor.

„Programul a crescut frecvența la grădiniță a copiilor aflați în situații de risc și a adus educația preșcolară și beneficiile ei atât în atenția părintilor, cât și a autorităților publice și a întregii comunități. Depinde în continuare de noi toți – părinți, cercetători, educatori, profesori sau simpli membri ai comunității – cum vom influența politicile și practicile sociale, pentru a le asigura tuturor copiilor dreptul la educație” a subliniat Sorin Ion, Inspector Şcolar General Dâmbovița.

După 5 ani de implementare a programului, la inițiativa OvidiuRo, o echipă de evaluatori independenți desfășoară un studiu care își propune să măsoare impactul programului Fiecare Copil în Grădiniță asupra prezenței copiilor în clasele primare. Studiul folosește metode de evaluare cantitative și calitative pentru a măsura înscrierea, prezența și rezultatele școlare ale copiilor din comunitățile FCG, în comparație cu ale copiilor din alte comunități cu grad de sărăcie similar, dar în care nu este implementat programul. Rezultatele studiului vor fi făcute publice toamna aceasta.

manesti (6)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media