ortooxacell kiss2022.gif Flax

Limba germană, un „lux”, de care se bucură puțini elevi târgovișteni

Studiul limbii germane în școală devine tot mai solicitat și dorit atât de elevi, cât și de către părinții acestora, care realizează cât de importantă a devenit în ultimul timp această limbă străină.
Studii recente demonstrează, însă, că în Romania există un deficit de personal calificat vorbitor de limba germană, iar în condițiile în care Germania și Austria sunt cei mai mari investitori din România, cunoașterea limbii germane reprezintă de multe ori un atu în vederea găsirii unui job.
Din păcate, profesorii de specialitate sunt prea puțini, iar unitățile de învățământ unde se predă această limbă sunt tot mai căutate. În județul nostru, doar la două școli (Mihai Viteazul și Vasile Cârlova) și două licee (Colegiul Economic și Ienăchiță Văcărescu) din Târgoviște se predă această limbă., chiar dacă cererea este mult mai mare.
Profesoara de germană de la Școala Mihai Viteazul, Mihaela Nicoloiu (foto 3), la origini târgovișteancă, a predat germana și la C.N.C.Carabella, și spune că elevii sunt foarte interesați de limba pe care o predă, lucru care a dus la rezultate foarte bune ale acestora, atât la olimpiade, cât și la concursuri precum Cangurul Lingvist: „Mă înțeleg bine cu elevii și încerc că le trezesc motivația, să știe pentru ce învață. Dacă îi antrenezi tot timpul, începe să le placă. Sunt și concursurile care îi stimulează și activitățile, nu numai de la oră.’
Unnul dintre elevii cu astfel de rezultate bune este Alexandru Popa (foto 2), elev în clasa a VII-a, care a câștigat premii importante la concursul cangurul Lingvistic și vrea să meargă mai departe la Institutul Goethe din București pentru ca, mai târziu, să plece în Germania pentru a face carieră în medicina dentară.
Alexandru spune că limba germană este destul de dificilă, dar și foarte căutată, iar cunoașterea acesteia devine, cu siguranță, un atu pentru oricine. În plus, așa cum spune el, Germania, una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii este un angajator important, astfel încât nu cunoașterea limbii germane oferă celor care își caută un loc de muncă o șansă enormă spre reușită.
Mihaela Nicoloiu spune că studiul limbii germane la școală va fi, cu siguranță, un atu pentru tineri în viitoarea lor carieră, având în vedere că această limbă este tot mai căutată de către firmele angajatoare de pe piață.
Aceasta spune că, după absolvirea școlii gimnaziale, elevii au o bază de la care pot să continue singuri studiul, dacă nu vor învăța această limbă și la liceu, însă directorul Școlii Mihai Viteazul, Daniela Gâtlan, spune că este ceva mai greu, pentru că germana nu este o limbă atât de ușoară.
Daniela Gâtlan a studiat germana în școala a cărei director este astăzi și spune că ar trebui să se reconsidere studiul acesteia în școală: „Eu zic că ar trebui să-și găsească locul limba germană, care, la fel ca și franceza, au devenit cenușărese, de când primează limba engleză, și cred că nu e deloc rău să luăm în calcul și aceste limbi, care își au și ele rostul lor”.
La 9 clase din cele 16 de la Școala Mihai Viteazul se predă germana, ca o a doua limbă de studiu, iar profesorii sunt mândri de rezultatele elevilor, ceea ce demonstrează, așa cum spune Daniela Gâtlan, că lucrurile se fac bine.
Aceasta spune că în anii 90 se preda, în afară de germană și limba spaniolă la Școala Mihai Viteazul, o limbă la fel de importantă, mai ales în ultimii ani, și cerută, alături de italiană și germană, de părinți.
În plus, așa cum spune directorul, mulți absolvenți ai acestei școli, care au studiat spaniola aici au ajuns la prestgiosul Institut Cervantes din capitală.
Din păcate, așa cum spune inspectorul școlar general adjunct, Ovidiu Băsceanu, profesorii de specialitate sunt tot mai puțini, atât pentru germană, cât și pentru italiană, spaniolă sau latină.
„Este o problemă foarte delicată, pentru că nici în alte părţi nu mai sunt. Noi am văzut acum, când s-a făcut evaluarea la examenul de definitivat sau titularizare cu profesori de limba latină şi profesori de limba germană, pe care i-am adus din alte judeţe, pentru că noi n-am avut, dar nici alte judeţe nu stau foarte bine. Sunt din ce în ce mai rari profesorii. Italiana şi spaniola stau la fel de „bine”, ca limba germană. La noi s-a împământenit această practică în planul cadru cu studiul a două limbi străine de circulaţie: engleză şi franceză. Există şi soluţia denumită curriculum la decizia şcolii, prin care se pot introduce ore de limba germană sau spaniolă”, spune Ovidiu Băsceanu.

popa

profagermana

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media