ortooxacell kiss2022.gif Flax

Liceul de Arte „Bălașa Doamna”: ARTĂ ȘI ISTORIE LA UN LOC – EXPOZIȚIE DE GRAFICĂ DEDICATĂ CENTENARULUI MARII UNIRI

Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița găzduiește începând de astăzi, o expoziție de grafică a elevilor Liceului de Arte „Bălașa Doamna”- Târgoviște. Manifestarea este dedicată „Personalităților care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri” și numără 20 de portrete realizate în tehnici tradiționale: cărbune, tuș, acuarelă și tempera, pastel, creion colorat, realizate de elevii celor două specializări- pictură de șevalet și arhitectură sub îndrumarea profesorilor Mănguță Paul Tiberiu și Cobianu Monica.

Expoziția se înscrie în seria activităților inițiate de ISJ-Dâmbovița și derulate în cadrul Proiectului „CENTENARUL MARII UNIRI”.

Pentru elevii Liceului de Arte, propunerea de a realiza lucrări ce înfățișează lideri și oameni politici identificați ca repere istorice și întemeietori ai unirii de la 1918, a constituit un prilej de documentare, o experiență de învățare interdisciplinară, în care arta a pus în valoare istoria națională.

Prin urmare, invitația primită din partea Inspectoratului Școlar Județean este, pentru liceul nostru, o dovadă a colaborării fructuase prin care învățământul de artă dâmbovițean este susținut și promovat, iar cultura tinerilor se fixează prin raportare la evenimente majore din trecut, care merită a fi rememorate, justificate, înțelese, ca bază pentru ceea ce suntem astăzi ca popor european.

În măsura talentului și a entuziasmului pe care le-au dovedit în atelierul de artă, elevii s-au implicat în a portretiza personalități de seamă ale istoriei României de la început de secol XX, dintre care menționăm doar câteva: Nicolae Iorga, Ion I.C. Brătianu, Vasile Goldiș, Iuliu Maniu, Nicolae Titulescu, Generalul Berthelot, Generalul Eremia Grigorescu, alături de figurile marcante ale Regelui Ferdinand I de Hohenzollern Sigmaringen al României și soția sa, Regina Maria.

Este o expoziție care se cuvine a fi văzută și apreciată atât pentru calitățile artistice-plastice ale lucrărilor, cât și pentru că oferă împrejurările reamintirii unei realități trecute, valoroase, cu care trebuie să ne mândrim. Expoziția va fi deschisă până la următorul eveniment important din viața școlii dâmbovițene – Zilele Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița – cea de-a III-a ediție (18-20 mai 2018).

Nu rămâne decât să treceți pragul Inspectoratului Școlar Județean în decursul unei luni întregi începând de azi înainte, pentru a vă satisface curiozitatea și dorința de a găsi puțină artă și istorie la un loc, într-un spațiu care, iată, este deschis și devotat promovării culturii.

 

Elevi autori: Dobre Aura și Drăgoi Denis – cls. a X- C;

Pleșa Elena, Dragomir Alin, Necula Mădălina, Dogaru Sara, Barbu Cristian, Popescu Daria – cls. a XII-a B;

Profesori coordonatori: Mănguță Paul Tiberiu, Cobianu Monica.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media