“Let’s talk … at FIENI!” alături de elevii și profesorii de la Școala Gimnazială Diaconu Coresi

     Ziua Europeană a Limbilor 2015 (European Day of Languages) este un eveniment care celebrează diversitatea lingvistică și dorește să atragă atenția tuturor cetățenilor Uniunii Europene asupra importanței limbilor străine, încurajând învățarea lor.

            Acest eveniment a debutat în anul 2001, an în care Consiliul Europei și Uniunea Europeană au organizat Anul European al Limbilor, reușind să implice mii de persoane din cadrul celor 45 de state participante. Ziua Europeană a Limbilor, declarată de către Comitetul de Miniștrii al Consiliul Europei la finalul Anului European al Limbilor, este celebrată în fiecare an pe 26 septembrie.

            Școala Gimnazială Diaconu Coresi Fieni s-a alăturat și ea acestui eveniment, desfășurând cu această ocazie Proiectul     “Let’s talk … at FIENI!” (Să vorbim … la FIENI !).

fieni proiect coresi (7)

   Proiectul nostru a fost înregistrat pe site-ul oficial al evenimentului: http://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/ro-RO/Default.aspx și s-a desfășurat în data de 25 septembrie 2015 la nivelul Clasei a II-a C step by step, fiind coordonat de doamnele Camelia Moraru, Elena Istrate, Dana Negulescu și Nicoleta-Ionela Doamna, profesoare în cadrul Școlii Gimnaziale Diaconu Coresi Fieni.

            Punctul de contact national, reprezentat prin d-na Rodica Mighiu ne-a pus la dispoziție o mulțime de materiale de promovare pentru proiectul nostru: brățări, linii, postere, afișe, autocolante.

Am desfăşurat o activitate educativă, având drept scop cunoaşterea de către elevii clasei a diversităţii lingvistice, a valorii tuturor limbilor vorbite în Europa, inclusiv a limbii române, dar şi conştientizarea importanţei învăţării limbilor străine.

Activitatea a demarat cu vizionarea unui filmuleț intitulat EDL 2015, conceput de noi cu această ocazie și postat pe you tube la adresa https://www.youtube.com/watch?v=Hmv9i5dmkco . Frere Jacque a venit alături de noi și a adus zâmbetul pe buzele noastre. Bineînțeles că nu putea pleca fără să ne învețe cântecelul său, așa că împreună am încercat să intrăm în tainele frumoasei limbi franceze.

               Arborele diversității a fost o provocare pentru noi toți, fiecare luând contact cu formule de salut în diverse limbi europene, realizând că indiferent dacă spui “Bună ziua”, “Bonjour”, “Hello”, ”Zdravstvuyte”, “Hallo”, toți suntem oameni și toți suntem la fel de importanți.               Site-ul evenimentului ne-a pus la dispoziție un material în limbile engleză, franceză, germană, lituaniană, poloneză, portugheză, română și slovenă, intitulat “Sunete de animale în diferite limbi”, un mod distractivde a arătaîn diferitelimbi cum fac animalele și cât de similare sunt aceste onomatopee. Copiii au îndrăgit pe dată planșele respective, s-au amuzat și s-au întrecut în a descoperi cum fac animalele pe care ei le cunosc în alte limbi, aflând de exemplu că pisica în limba greacă face niau-niau și s-au minunat că sună atât de apropiat ca în limba română.

           Apoi, elevii, împărțiți pe grupe, au realizat postere cuprinzând imagini reprezentative din țările europene, steagurile țărilor din Uniunea Europeană, precum și mesaje de genul:

Buna ziua. Numele meu este România. Eu vorbesc limba română.”

“Hola. Mi nombre es España. Hablo Español.”

Hej. Mitt namn är Sverige. Jag talar svenska.”

            Am încheiat activitatea noastră dansând și cântând împreună “A Ram Sam Sam Dance”, privind în același timp pe ecranul videoproiectorului videoclipul respectiv. Bineînțeles că ne-am amuzat copios în încercarea de a imita dansul, iar tentativele noastre de karaoke au încheiat o activitate care ne-a binedispus pe toți.

            Copiii au primit diplome de merit create special pentru această ocazie și au fost răsplătiți pentru efortul lor cu câte o prăjiturică.

            Am făcut fotografii și am concluzionat că nu este imposibil să înveți o limbă străină dacă îți dorești acest lucru și dacă te străduiești suficient de mult. Și, mai ales, am subliniat faptul că învățarea limbilor străine a devenit o necesitate care poate contribui la o viitoare viață cu un grad de confort superior.

Camelia MORARU             Dana NEGULESCU               Elena ISTRATE         Nicoleta-Ionela DOAMNA

fieni proiect coresi (2) fieni proiect coresi (8) fieni proiect coresi (6) fieni proiect coresi (4) fieni proiect coresi (3)


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:



Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro