OF UNPR Târgoviște, campanie de informare în mediul rural cu privire la cancerul de col uterin

Distribuie:

Organizația de Femei a UNPR Târgoviște a demarat o Campanie de lupta împotriva cancerului de col uterin. Aceasta se va desfășura în mai multe localități din județul Dâmbovița. scopul campaniei este de a  informarea femeile, în special din mediul rural, cu privire la această boală, dar și a  le instrui pentru prevenirea bolii. “Pe aceasta cale, OF-UNPR trage un semnal de alarmă și invită toți reprezentanții societății medicale i societatii civile să pună bazele unui parteneriat menit a stopa statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare” a precizat președinta OF-UNPR Tîârgoviște, Florina Moldoveanu. femeile uneperiste au primit sprijinul  Dr. Ilie Ioniță, care a participat la prima acțiune a campaniei ce a avut loc în comuna   Vlădeni.

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin apar la femeile care au fost anterior infectate cu virusul papiloma uman (HPV). HPV este de fapt numele unui grup de virusuri şi nu a unui singur virus.  HPV se răspândeşte în timpul actului sexual şi se consideră ca fiind frecvent întâlnit. Se estimează că 1 din 3 femei va contracta o infecţie cu HPV în doi ani de la începerea unei vieţi sexuale regulate. Anumite tipuri de HPV nu determină simptome depistabile, iar infecţia va trece fără a necesita tratament.

Alți factori de risc sunt:

Fumatul – femeile care fumează prezintă un risc de două ori mai mare de a face cancer de col uterin în comparaţie cu cele nefumătoare; acest lucru se poate datora efectelor dăunătoare ale substanţelor chimice din tutun asupra celulelor colului uterin.

Sistemul imunitar slăbit – care poate fi rezultatul folosirii unor anumite medicamente, cum ar fi medicamentele imuno-supresoase, care sunt folosite pentru a împiedica respingerea organelor donate, sau ca rezultat al unei afecţiuni precum HIV/SIDA.

Folosirea pilulelor contraceptive cu administrare orală timp de mai mult de cinci ani – se consideră că femeile care folosesc astfel de pilule prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin în comparaţie cu cele care nu folosesc astfel de pilule.

Copiii (riscul este cu atât mai mare cu cât aveţi mai mulţi copii) – femeile care au doi copii prezintă risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin spre deosebire de femeile care nu au deloc copii. Motivul pentru legătura dintre cancerul de col uterin şi naştere este neclar. O teorie arată că modificările hormonale care au loc în timpul sarcinii ar putea face colul uterin mult mai vulnerabil la efectele HPV.

femei UNPR

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro