Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

Interviurile Gazetei: Sorin Ion, inspector școlar general al IȘJ, despre gradațiile de merit

R:-Este și anul acesta o „luptă” la fel de aprigă pentru gradațiile de merit ca anul trecut, când numărul dosarelor depuse a fost dublu față de anii anteriori?

-S.I.: Anul acesta avem depuse 351 de dosare. Dacă le raportăm la cele 205 locuri pe care le avem anul acesta, putem spune că, într-adevăr, este o luptă. Sunt discipline la care concurența este foarte mare. Sunt discipline la care interesul este foarte scăzut. În orice caz, numărul de locuri pe fiecare disciplină se face printr-o formulă: 16% din numărul de posturi didactice la nivelul județului. Evident, că, la sfârșitul perioadei, vor fi 150 de nemulțumiți și care vor considera că au fost nedreptățiți dar, într-o astfel de competiție, cineva trebuie să și piardă. Pe de altă parte, miza este destul de mare, pentru că e vorba de o creștere salarială de 25% pe o perioadă de 5 ani, ceea ce înseamnă mult dar, pe de altă parte, reflectă și activitatea pe ultimii cinci ani.

R:-Unele voci spun că mulți profesori „vânează”, prin activitățile lor, tot timpul, aceste gradații de merit? Care este părerea dumneavoastră?

-S.I.:-Una din voci sunt și eu. Să știți că, deși este foarte greu de găsit un înlocuitor la actuala formă de evaluare, există mulți profesori care își orientează activitatea după această fișă de evaluare și respectarea ei devine un scop în sine, nu un rezultat al muncii, ceea ce nu e în regulă. Dar, până la urmă, e o adaptare a persoanei la sistem.

R:- Sunt „nedreptățiți” profesorii din mediul rural față de cei din mediul urban, care ar putea avea mai multe posibilități de a realiza diferite activități adaptabile pentru gradația de merit?

-S.I.:-E adevărat într-o oarecare măsură. Sunt unități școlare din mediul rural care au activități atât de bogate că nu ne vine să credem. De exemplu, Școala Vulcana-Băi, care are atâtea proiecte Erasmus și altele, pentru că acolo este o echipă care știe ce care de făcut.

R:-Când se va ști care sunt profesorii care vor primi gradațiile de merit începând cu septembrie 2016?

-S.I.:  Până pe 22 aprilie, evaluarea se face în așa numitele consilii consultative pe discipline, coordonate de inspectorii școlari. Toate dosarele trebuie apoi reevaluate de către comisia județeană, care este alcătuită din inspectori școlari. În luna mai vom afișa prima listă și, după contestații, lista finală.

Interviurile Gazetei: Sandu Tolea, directorul DSVSA, despre sacrificarea mieilor de Paște

demo_news_art_121211_sandu-tolea

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media